U Danskoj nađen talisman sa tajanstvenim runskim natpisom

Izvor: Blic, 03.Maj.2015, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Danskoj nađen talisman sa tajanstvenim runskim natpisom

Drveni štapić sa runama iz ranog 13. veka nađen je ispod ulica u Odenzeu u Danskoj, prenosi sajt “ScienceNordic”.

Arheolozi su dugo kopali ispod trga Vilhelma Vernersa u Odenzeu i baš kada su hteli da stanu, pronašli su tri komada drveta koja čine štap sa runama.

Štap je dugačak desetakcentimetara, a veruje se da je korišćen kao talisman.

Lizbet Imer, ekspert za rune iz Danskog nacionalnog muzeja, kaže da nije lako dešifrovati natpis i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << štap veoma krhak.

“Neka životinja ili koren je napravio oštećenja na jednoj strani sa natpsiom, što je pomalo frustrirajuće”, rekla je Imer.

Ipak, stručnjaci su uspeli da dešifruju delove natpisa kao što su “dobro zdravlje” i “Tome njegov sluga”. Pretpostavlja se da je čovek po imenu Tome bio vlasnik talismana, a da se fraza “njegov sluga” odnosi na Tomea kao na Božijeg slugu.

Tekst je ispisan runama, ali je na latinskom jeziku.

Nađeni talisman, kao i slični štapovi otkriveni u Norveškoj, ukazuje na to da su se rune koristile i u trinaestom veku iako su hrišćanstvo i latinski alfabet stigli ranije u Skandinaviju.

Iako su Vikinzi postali hrišćani, dugo je trajalo da usvoje hrišćanska uverenja, pa su neke stare tradicije i dalje postojale.

Sa dolaskom hrišćantsva, runsko pismo je latinizovano i koristilo se povremeno sve do sredine 19. veka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.