Tuširanje ujutru ili uveče? Evo šta je bolje

Izvor: Vesti-online.com, 21.Okt.2016, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuširanje ujutru ili uveče? Evo šta je bolje

Pitanje koje je staro koliko i tuš - da li je bolje tuširati se uveče ili ujutru. I dok većina odlučuje po ličnoj preferenciji, stručnjaci sa Univerziteta Harvard napokon su odgovorili na tu dilemu.

Oni su otkrili kako nema razlike u čistoći tela tokom dana između onih koji se tuširaju ujutru ili uveče, pa je s higijenske strane samo doba nevažno.

Ali, postoje druge stvari na koje utiče - prvenstveno na stanje organizma.Tako da nije dobro ograničiti se >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da budete samo jedan tip, već tuširanje treba prilagoditi i situaciji u vašem životu.

- Jutarnji tuš je bolja opcija kad su stvari na poslu stresne, ili ste pod pritiskom da budete kreativni. Takav tuš opušta, kognitivni procesi se regenerišu, a rešenja vam padaju na um uz puno manje napora - ističe psiholog sa Univerziteta Harvard, Šeli Karson.

Iz studije proizlazi kako je tuširanje pre odlaska u krevet dobro rešenje za ljude kojima je problem da se "isključe" i uspavaju, budući da ono smanjuje nivoe hormona stresa, kortizola. Ono reguliše telesnu temperaturu i nakon tuširanja dolazi do prirodnog efekta hlađenja, pa je to prirodan način pripreme za san. Dermatolozi takođe smatraju da je tuširanje uveče bolje za one s kožnim problemima, jer se sebum i razni zagađivači nakupljaju na koži tokom dana.

Stručnjaci upozoravaju kako svakodnevno tuširanje, koliko god ugodno i poželjno u doba velikih vrućina i pojačanog znojenja, nije tako zdravo za kožu jer isušuje prirodne masnoće koje služe kao zaštita. Agresivna sredstva s puno deterdženta poput SLS-a (sodium laureth sulfate) i parabena mogu da uzrokuju prekomerno isušivanje, pa i znojenje pa se savetuje tek povremeno korišćenje gelova za tuširanje, a češće pranje običnom vodom. Navike tuširanja su često i kulturološke, pa se npr u Aziji ljudi češće tuširaju uveče, dok se u SAD-u obično tušira ujutro. U Evropi takvih pravila nema, pa su ljubitelji jutarnjeg kao i večernjeg tuširanja u sličnom broju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Vječna dilema: Je li bolje tuširati se ujutro ili naveče?

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Okt.2016

Pitanje koje je staro koliko i tuš - je li bolje otuširati se naveče ili ujutro. I dok većina odlučuje po ličnom izboru, stručnjaci sa Univerziteta Harvard napokon su odgovorili na tu dilemu...Oni su otkrili da nema razlike u čistoći tijela tokom dana između onih koji se tuširaju ujutro ili...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.