Trbušni ples sve popularniji i među muškarcima

Izvor: Vesti-online.com, 28.Feb.2015, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trbušni ples sve popularniji i među muškarcima

Kada se govori o trbušnom plesu, prva asocijacija su orijentalne lepotice koje zanosno igraju, ali trbušni ples mogu izvoditi i plesači - u Istanbulu ih već ima nekoliko stotina.

Mada, ženski trbušni ples nije ugružen, u Turskoj je muško "njihanje bokovima" trenutno u trendu, prenosi Dojče vele.

Trbušni plesači imaju dugogodišnju tradiciju u Turskoj. Za vreme Osmanlijskog carstva nastupali su pred muškarcima, jer su žene smele da nastupaju samo pred ženama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Muškarci koji su izvodili trbušni ples važili su za homoseksualce, ali su bili priznati. Trbušne plesačice su ih, međutim, potisnule sa scene i decenijama su morali da nastupaju po privatnim zabavama ili gej noćnim klubovima.

Kada se, pre nekoliko godina, pojavio film "Žene" koji govori o ljubavi dvojice mladića trbušni plesači su preko noći postali slavni u Turskoj.

Bio je to početak preporoda stare umetnosti plesanja, a autorima ovog filmskog ostvarenja bilo je jasno da je muški trbušni ples u domenu homoseksualnog i da je njegov povratak izraz novog samopouzdanja gej populacije.

Koreograf Ezge Akinči, kaže za Dojče vele, da se mladi Turci se sve više interesuju za prošlost i, na taj način, ponovo otkrivaju tamošnju plesnu tradiciju. Od tog nostalgičnog trenda profitira i muški trbušni ples, zaključila je Akinči.

Trbušni plesač Erhan Aj iz Istanbula je ljubav prema muzici i plesu stekao uz majku. On mašta o karijeru i inostranstvu, pre svega zbog zarade. Nastupao je na plesnim festivalima u Zapadnoj Evropi, ali su, kaže, najunosniji nastupi na privatnim zabavama kao što su svadbe i rođendani.

Aj, takođe, želi da podučava i druge muškarce kako bi strara tradicija plesa ostala deo moderne Turske.

- U konzervativnom društvu kao što je tursko trbušne plesače i dalje gledaju popreko. To ima dosta veze sa predrasudama. Moja seksualna orjentacija je moja privatna stvar, kaže Aj.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.