Svako jutro pojedite ovo za doručak: Nećete verovati šta će vam se dogoditi

Izvor: Press, 05.Maj.2016, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svako jutro pojedite ovo za doručak: Nećete verovati šta će vam se dogoditi

Dijeta je izuzetno jednostavna i laka za praćenje, a mnogi Japanci su potvrdili i njenu valjanost.
Foto:B92.net
Dijetu je osmislio Hitoši Vatanabe, koji se bavio proučavanjem preventivne medicine, i njegova supruga Sumiko, inače farmaceut po zanimanju. 

Osnovna postavka "pronalazača" ove dijete je da doručak koji sadrži jedino banane i običnu vodu sobne temperature može doprineti >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << značajnom smanjenju kilograma bez obzira šta jedete ostatak dana. 

Dijeta je izuzetno jednostavna i laka za praćenje, a mnogi Japanci su potvrdili i njenu valjanost: naime, kod velikog broja je došlo do značajnog gubitka težine prilikom eksperimentisanja sa ovom dijetom. 

Odgovor zašto ova dijeta tako dobro "radi" je možda u činjenici da banane pospešuju varenje i ubrzavaju metabolizam. Druga mogućnost leži u vrsti skroba koji banane poseduju, a koji ima niži glikemički indeks, dugo se vari, daje osećaj sitosti i delimično blokira apsorbciju ugljenih hidrata. 

Niko pouzdano nije siguran zašto voda mora da bude na sobnoj temperaturi, ali postoji više teorija od kojih su najzastupljenije da voda ove temperature poboljšava varenje i smanjuje osećaj gladi. 

Osobama koje žele da praktikuju ovu dijetu savetuje se i da večernji obrok bude pre 8 sati uveče i da izbegavaju slatkiše posle večere. U slučaju gladi prihvatljivije je uzeti komad voća.I poslednje pravilo kod ove dijete je da se na spavanje ide pre ponoći. Za ovo pravilo gotovo i da ne treba objašnjenje jer su i naučne studije pokazale povezanost između kasnog odlaska na počinak i gojaznosti. 

Zabranjene namirnice su mlečni proizvodi i alkohol. Od napitaka tu je jedino voda sobne temperature. A banane moraju biti sirove, a ne pečene, kuvane ili zaleđene.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Evo šta će se dogoditi ako svako jutro budete jeli banane za doručak

Izvor: Vesti-online.com, 06.Maj.2016, 03:30

Kako se bliži leto, svi tragamo za magičnim receptima za mršavljenje. Sada je svet poludeo za japanskom dijetom, koja je veoma efikasna, ali i laka za držanje. A trik je samo u doručku...Naime, dijetu je osmislio Hitoši Vatanabe, koji se bavio proučavanjem preventivne medicine, i njegova supruga...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.