Srednjovekovni zamak koji lebdi na vodi

Izvor: B92, 31.Maj.2016, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednjovekovni zamak koji "lebdi" na vodi

Većina ljudi čula je za stenovito ostrvo Mon Sen Mišel u Francuskoj, ali malo ko zna da je po uzoru na nju osnovana Planina Svetog Mihaila u Velikoj Britaniji.

Foto: Mark / Flickr.com Obe turističke atrakcije nose ime po svetom Mihailu, jednom od najznačajnijih svetaca u srednjem veku.

Prema legendi, na ostrvu se 495. godine pojavio anđeo koji je sprečio da se čamac lokalnih ribara razbije o stene.

Foto: Robert Pittman / Flickr.com

Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << normanskih osvajanja u 11. veku, Benediktinci, koji su upravljali Mon Sen Mišelom, takođe su nadzirali provinciju Kornvol kojoj pripada Planina Svetog Mihaila. Crkvu su sagradili 1135. godine, a ostrvo je 1414. opet potpalo pod britansku vlast.

Na njemu danas žive 23 stanovnika koja brinu o tvrđavi. Populacija uključuje i osmoro dece koja svakog dana prelaze more kako bi došla do škole. Poređenja radi, tokom 19. veka, u selu na obali mora živelo je više od 300 građana.

Foto: Mike_fleming / Flickr.com

Na ostrvu se nalazi i raskošni vrt, za koji se plaća posebna karta. Iako turisti iz tog razloga izbegavaju posetu, BBC navodi da je to velika greška. Naime, u vrtu raste veliki broj egzotičnih vrsta koje se obično mogu videti samo u toplijim krajevima, poput Južnoafrčke Republike, Meksika ili Mediterana. Njihov rast omogućila je topla Golfska struja.

Foto: shellac / Flickr.com Naravno, najvažnija atrakcija je zamak. U jeku sekularizacije manastira, procesa koji je sproveo Henri VIII, poslednjih nekoliko monaha napustilo je ostrvo 1548. godine. Njihov manastir ostao je jezgro tvrđave kojoj je u 16. veku dodato još jedno krilo, dok su kule povišene u 17. veku.

Do ostrva se može stići pešice - preko nasipa popločanog kaldrmom, ili brodom (karta iznosi 2 funte).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.