Srbija dobila Novi simfonijski orkestar

Izvor: Mondo, 30.Jan.2015, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobila Novi simfonijski orkestar

Inauguralni koncert Novog simfonijskog orkestra, koji čine mlađi umetnici, biće u subotu na Kolarcu.

Foto: Nova beogradska opera

Srpska muzička scena biće bogatija za novi simfonijski orkestar koji će inauguralni koncert održati u subotu, 31. januara u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine pod dirigentskom upravom Predraga Goste.

Audiciju za novi orkestar organizovala je Nova beogradska opera u oktobru i novembru prošle godine. Orkestar okuplja prvenstveno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << mlađe umetnike, i to one koji su svojim talentom pokazali da poseduju najveći potencijal u svom instrument.

Umetnički direktor Nove beogradske opere Gosta povodom formiranja novog orkestra izjavio je da za kulturu svake zemlju formiranje novih muzičkih ansambala predstavlja neizmerno blago.

"Novoformirani orkestar na svom repertoaru imaće opersku i simfonijsku muziku, a koncerte će predstavljati u proseku jednom mesečno. Presrećan sam zbog formiranja orkestra i sve moje snage su uprte u pravcu i želji da postane uticajna i respektabilna muzička institucija u ovom delu Evrope i šire", rekao je Gosta, dirigent rođen u Beogradu koji je muzičko obrazovanje stekao u Velikoj Britaniji i SAD-u.

Dirigovao je poznatim orkestrima u svetu, kao što su Nacionalna filharmonija u Vašingtonu, Ruski nacionalni orkestar u Moskvi, Orkestar Ermitaža i Državna kapela "Glinka" u Sankt Peterburgu, ali i Londonskim simfonijskim orkestrom sa kojim je snimio i kompakt disk.

Novi simfonijski orkestar pod dirigentskom upravom Goste prvi gala koncert održaće na Kolarcu, najpoznatijoj i najreprezentativnijoj koncertnoj dvorani u Beogradu sa kojom je Nova beogradska opera ostvarila stratešku saradnju pre nekoliko meseci.

Orkestar su podržale i druge institucije među kojima i Beogradska filharmonija koja je za gala koncert pozajmila svoje udaračke instrumente, kao i američka fondacija "Makris" koja je finansijski pomogla ovaj događaj.

Na prvom koncertu Novi simfonijski orkestar izvešće kompozicije poznatih autora ruskog i evropskog romantizma kao što su Čajkovski, Glinka, Sibelius, Grig i Bartok. Na programu su i dela grčko-američkog kompozitora Andreasa Makrisa, koja će premijerno biti izvedena u Srbiji.

Promotivnom cenom ulaznica od samo 300 dinara Nova beogradska opera priključuje se trendu koji su nedavno otpočele slične institucije kao što je Jugoslovensko dramsko pozorište a koje niskom cenom ulaznica omogućavaju većem broju publike da uživa u kulturnim događanjima u Beogradu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.