Savet frizera: Kako podmladiti kosu bojom

Izvor: Press, 30.Sep.2016, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet frizera: Kako podmladiti kosu bojom

Za kosu u zrelim godinama je karakteristična pre svega pojava sedih vlasi; ovakva kosa je suvlja, tanja a neretko su vlasi koje nisu sede tamnije nego ranije. Ovakva kosa ne samo da vam odaje godine nego sa njom izgedate mnogo stariji i čini vam nepravdu.
Foto:B92.net
Dobro oblikovanje (dobro šišanje) i dobro negovanje zrele kose je čine daleko prihvatljivijom i lepšom, ali prava i najefikasnija >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << promena ka podmlađivanju kose dolazi sa farbanjem kose. Razlika između ofabane i neofarbane sede kose čak i kada je negovana i pravilno stilizovana je i dalje toliko velika da je poređenje nemoguće. 

Farbanje zrele kose je veći izazov nego farbanje mlade kose- cilj je načiniti je punom tona i sjaja ,bez sedih, postići prirodan izgled i uskladiti je sa tenom na način da kosa osveži lice i vašu pojavu- rečju učiniti je mlađom, a samim tim se kompletno podmladiti. 

Pri farbanju zrele kose preporučljivo je ne udaljavati se mnogo od prirodne boje- nekoliko tonova svetlije od onog tona koji je dominirao pre pojave sedih je optimalno rešenje. Previše svetli tonovi i naročito previše tamni tonovi daju velike kontraste u odnosu na ten pa samim tim ističu sve nedostatke lica i čine da izgledate veštački, a cilj fabanja je da vam nova boja oplemeni lice i poboljša boju tena. 

Prirodna boja kose nikada nije ista pri korenu i na krajevima, tj. pri korenu je uvak tamnija nego na krajevima– ovaj efekat je uvek bitno imati u vidu jer kada se ofarbate u crno ili jako tamno ovakav rezultat će definitvno izostati pa je neprirodan izgled kose neminovan- takođe pri farbanju u najsvetlije plavo nemožete očekivati da beli krajevi kose izgledaju dobro. 

Za dobro ofarbanu zrelu kosu treba se pomučiti- linija manjeg otpora u formi fabanja u plavo kako bi se smanjile obaveze oko farbanja, odnosno kako ne bi bilo velikog kontrasta između ofabanog i novoizraslog nefarbanog dela kose ne daje dobre rezultate iz nekoliko razloga- previše svetle boje ne pokrivaju dobro sede pa je kosa i dalje šareno seda, previše svetle boje su agresivne pa zrela kosa ne može da izdrži takav tretman i propada, previše svetla, a oštećena kosa izgleda ofucano, a to vam ne pomaže u podmlađivanju… 

Preterivanje u farbanju zrele kose isto kao i gorempomenuto preagresivno farbanje daće za rezultat previše oštećenu kosu (jer zrela kosa je više sklona oštećenju zbog svoje prirodne isušenosti i smanjene debljine) koja kao takva ne može da zadrži pigmente i boja je uvek isprana, a kosa loša na dodir i bez sjaja. Nasuprot tome- dobro i pažljivo ofarbana zrela kosa je bolja od neofarbane- lepša je - naravno, sjajnija i lakša za upterebu, pod rukom i vizuelno manje je suva, bolje drži friguru i generalno je mnogo bolja u svakom pogledu. 

Umerenost koja dolazi sa zrelim godinama je upravo to što je potrebno pri radu sa zrelom kosom. 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.