Referendum u Švajcarskoj o smanjenju broj imigranata

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Nov.2014, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum u Švajcarskoj o smanjenju broj imigranata

ŠVAJCARSKA - Švajcarska će ovog vikenda održati još jedan krug glasanja na kome će odlučiti o smanjenju broja imigranata.

 Inicijativa ima za cilj da ograniči broj imigranata, azilanata i izbjeglica koji se naglo povećao u ovoj alpskoj državi, dok protivnici prijedloga smatraju da je ksenofobičan, prenosi agencija AFP.

Glasači su u februaru ove godine prihvatili da kvote za imigrante Evropske Unije ostanu nepromjenjene, što je poljuljalo odnose Švajcarske sa državama >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koje nisu članice Unije.

Do sada su kao glavni razlozi  za pooštravanje imigrantske politike navođeni očuvanje kulture i zapošljavanje, a sada će prvi put zahtjev za smanjenje broja imigranata biti opravdan i njihovim uticajem na životno okruženje.

Takozvana Ekopop inicijativa smatra da trenutni priliv stranaca opterećuje državu i smanjuje njene idilične predjele i zelenilo.

"Porast populacije je veći nego ikada u Švajcarskoj i to narušava okruženje'', kaže član Ekopop inicijative Anita Meser.

Prema zvaničnim statistikama, stranci već čine četvrtinu stanovništva Švajcarske.

Imigranti povećavaju broj stanovnika za oko 1,4 procenata godišnje, smatra Ekopop koji želi da se taj broj smanji na evropski prosjek od 0,2 procenta.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Opet referendum u Švajcarskoj za smanjenje broja imigranata

Izvor: Blic, 26.Nov.2014

Švajcarska će ovog vikenda održati još jedan krug glasanja na kome će odlučiti o smanjenju broja imigranata...Inicijativa ima za cilj da ograniči broj imigranata, azilanata i izbeglica koji se naglo povećao u ovoj alpskoj državi, mada protivnici predloga izričito ukazuju da se radi o ksenofobiju...Glasači...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.