Izvor: Nezavisne Novine, 22.Dec.2014, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pustite ljude da dišu

Katastrofalna ekološka situacija u pojedinim bh. gradovima, poput Zenice, poprimila je dramatične razmjere, zbog čega su ogorčeni Zeničani bili primorani da u nedjelju izađu na ulice.

Nije to, međutim, grad koji je usamljen u ovom problemu, jer su, prisjetimo se, nedozvoljene koncentracije zagađujućih materija  u vazduhu bilježene i u Tuzli, Sarajevu, Lukavcu...

Ovo su ljudske nevolje na koje ne smije niko zažmuriti niti se praviti da ga se ne tiču. Onečišćen >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << vazduh udišu i djeca i bolesnici, a poznato je da aerozagađenje direktno oštećuje i pogoršava zdravlje ljudi.

Smog izaziva bronhitis, astmu, rak pluća, pogoršava zdravstveno stanje hroničnih bolesnika i izaziva brojne slične posljedice.

Kada je, konkretno, o Zenici riječ, kako ističu upućeni, zakon predviđa dozvoljeni limit od tri "zagađena" dana u godini, a tokom 2014. ih je bilo čak 220, što je više nego ikada u posljednje dvije decenije.

Nikoga, zbog toga, ne čudi činjenica da će uskoro "pljuštati" tužbe protiv Vlade FBiH, resornog ministra i ministarstva, nadležnih inspektora te zeničkog rukovodstva.

Sa skupa, održanog prije dva dana u Zenici, na kojem su okupljeni nosili i gas maske, poručeno je kako su krivične prijave protiv odgovornih jedini ispravan način rješavanja problema aerozagađenja koje nikada nije bilo veće.

Svi oni koji su direktno ili indirektno krivi za ovakvo stanje, moraju da puste ljude da dišu, jer im je to jedno od osnovnih ljudskih prava.

Uništili ste narodu svaki razlog za sreću, život većine bh. građana pretvoren je u agoniju - omogućite im bar da se ne guše. Do sada smo govorili da je bh. potencijal ekologija, a i to će, plašim se, postati mit.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.