Preslušajte snimak poslednjeg koncerta Bitlsa

Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2016, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preslušajte snimak poslednjeg koncerta Bitlsa

Na internetu se pojavio čuveni snimak poslednjeg koncerta Bitlsa (The Beatles), najvećeg rokenrol benda svih vremena, koji je održan 29. avgusta 1966. godine na stadionu Kendlstik Park u San Francisku.

Bitlsi su posle toga javno nastupali samo još jednom, u januaru 1969. godine, kada su imali nenajavljenu svirku na krovu diskografske kuće Apple u Londonu.

Da je publika nepune tri godine ranije u San Francisku znala da će to biti poslednji pravi koncert liverpulske >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << četvorke, verovatno bi bilo prodato mnogo više od 25.000 karata, što je bila izuzetno skromna poseta za tada planetarno popularni bend, budući da je kapacitet stadiona bio 42.500 mesta.

Džon, Pol, Džordž i Ringo su, međutim, bar prema njihovim kasnijim izjavama, već te večeri znali da će to biti njihov poslednji koncert.

U prilog tome ide i činjenica da su Džon Lenon i Pol Makartni na binu poneli fotoaparate kojima su zabeležili slike publike, članova benda, ali i sebe samih (danas popularni “selfi”).

Na putu do stadiona, Makartni je zamelio predstavnika za štampu Bitlsa, Tonija Baroua, da ručnim rekorderom snimi koncert na audio kasetu. Kaseta je imala po 30 minuta trake na svakoj strani, ali je Barou zaboravio da je okrene tokom koncerta, tako da poslednja pesma “Long Tall Sally” nije snimljena do kraja.

Barou je kasetu posle koncerta dao Makartniju, ali je napravio i jednu kopiju za sebe, koju je, kako kaže, držao zaključanu u fioci svog kancelarijskog stola. Ipak, pomenuti snimak se od tada često pojavljivao na butleg kasetama, a sada je dostupan i na YouTubeu.

Izvor: YouTube/LennMcHarriStarr64

Bitlsi su te večeri u San Francisku odsvirali 11 pesama: Rock And Roll Music, She's A Woman, If I Needed Someone, Day Tripper, Baby's In Black, I Feel Fine, Yesterday, I Wanna Be Your Man, Nowhere Man, Paperback Writer i Long Tall Sally.

Poslednji album “Let It Be” objavili su 1970. godine, mada i dan danas traje debata među obožavaocima o tome koji je album “liverpulskih buba” zaista poslednji, budući da je većina pesama sa “Let It Be” snimljena u studiju u januaru 1969, pre numera sa albuma “Abbey Road” koji je objavljen u septembru te godine.

Bend se, posle brojnih razmirica, i definitivno raspao u aprilu 1970. godine.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.