Poslovna moda kroz prošli vijek

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Nov.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovna moda kroz prošli vijek

Ženska moda, posebno tzv. poslovna moda, mijenjala se tokom godina. Ipak, najviše se promijenila tokom prošlog vijeka, gdje se mogu vidjeti najrazličitiji stilovi - od slobodnijih, pa do potpuno konzervativnih.

U 19. vijeku žene iz viktorijanskog doba su nosile dugačke, pune suknje, sa krinolinama, da bi krinoline bile potpuno izbačene pred kraj ovog vijeka. Takođe, ono što je primjetno na slikama jeste da je čak i u to doba pisaća mašina bila izuzetno raširena u kancelarijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i poslovnim prostorima.

Na samom početku 20. vijeka već se vide velike razlike u odnosu na prethodni vijek. Naime, žene su 1911. godine nosile uglavnom bijele bluze, sa dugim suknjama, što se smatralo poslovnom uniformom tog vremena. Frizure su bile stroge i skoro sve žene su kosu nosile podignutu u ozbiljnu punđu.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata, kada je većina muškaraca otišla na front, žene su bile primorane da preuzmu njihove poslove. Međutim, to ih nije lišilo ženstvenosti, pa se i ovdje mogu vidjeti neizostavne bijele bluze, s tim da su sada već prilično uže nego nekoliko godina ranije, a neke od mlađih žena imaju i mašne u kosi.

Već dvadesetih godina prošlog vijeka dame su počele nositi kardigan, kao nešto što je neizostavno u kancelarijskom stilu. Takođe, žene su postale slobodnije, pa su na poslu čak nosile i nakit, što ranije nije bio slučaj.

Tridesetih godina već se primjećuje promjena u stilizovanju frizura. Naime, dok su starije službenice i dalje nosile stroge punđe, mlađe su bile odvažnije pa ih je dosta nosilo kratku kosu, a neke čak i tada veoma popularnu "trajnu".

Takođe, postale su popularne i bluze bez rukava, što je ranijih decenija bilo nezamislivo. Neke od sekretarica tog vremena su dosta pažnje polagale na izgled, pa su na njima bili komadi po posljednjoj modi tog doba.

Četrdesetih godina poslovni stil postaje dosta liberalniji. Tada je po kancelarijama bilo moguće vidjeti haljine raznih dužina, boja, dezena, ali i veste sa V izrezom, što ranije nije bio slučaj. One žene koje su držale do sebe nosile su čak i satenske haljine koje su bile prilagođene poslu koji obavljaju.

Tridesetih su dame počele nositi i bluze bez rukava, što je ranijih decenija bilo nezamislivo

Ova dekada je poznata i po tome što se sve više odlučuje za skraćivanje kose, pa je tako najpopularnija dužina kose bila do ramena, a mnoge službenice su kosu stilizovale mrežom, koju su stavljale kao modni ukras.

Pedesete donose formalni stil, sa prilično konzervativnim bojama. Kosa je dosta kraća, a novina je obavezan razdjeljak na stranu. Ovo je dekada kada su masovno počele nositi hulahopke, isključivo u boji noge.

Takođe, kako bi razbile formalni stil oblačenja, žene su mahom nosile broševe i naušnice.

Šezdesete godine donose velike promjene u poslovnom stilu. Odjeća je manje konzervativna i manje formalna, a boje su svjetlije. Ovu dekadu je obilježila bob frizura, koja je bila izuzetno popularna, sa velikim volumenom. Tih godina su zapravo bile popularne frizure koje su se stilizovale lakom za kosu. On je bio hit među ženama.

Sedamdesete donose raznovrsnost stilova, bilo da je riječ o odjeći ili frizuri. Naime, uglavnom su kragne poslovnih bluza bile prenaglašene, a popularna dužina sukanja bila je midi. Frizure su uglavnom naginjale ka prirodnoj, a manje uštogljenoj. Takođe, žene su u ovoj dekadi masovno koristile kaiševe kao modni detalj, koje su kombinovale uz obuću ili tašnu.

Osamdesete donose jednu dozu umjerenosti. Naime, suknje su srednje dužine, uglavnom od tvida, a frizure su prirodno stilizovane i uglavnom kraće. Tokom ove dekade pletena odjeća poput vesti, kardigana i poslovnih džempera ponovo ulazi u modu.

Kraj osamdesetih u modu ulaze poslovni blejzeri, sa duplim kopčanjem, koji su bili neizostavni detalj svake ozbiljne poslovne žene. Takođe, žene su sve smjelije kada je riječ o frizuri pa se tako sve više izvlače pramenovi, a veliki broj žena posvjetljuje kosu. U modi je bio i masivni nakit, sa naglaskom na velike naušnice.

Devedesete takođe donose neke novine... Boje su veselije, sa raznim dezenima, i stil nije u toj mjeri formalan, a pantalone su zbog svoje praktičnosti postale pravi hit među poslovnim ženama.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.