Počela jednogodišnja simulacija izolacije na Marsu

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2015, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela jednogodišnja simulacija izolacije na Marsu

Odabrani NASA-in tim je počeo život u kupoli u blizini ugašenog vulkana na Havajima.

Cilj simulacije je da tim stekne utisak o tome kakav bi bio život na Marsu. Izolacija na Havajima će trajati godinu dana i biće najduža kada je reč o ovoj vrsti eksperimenata.

Eksperti procenjuju da bi misija na Marsu mogla da traje između jedne i tri godine. Tim čini šest ljudi koji će živeti pod kupolom bez svežeg vazduha, sveže hrane, sveže vode i privarnosti. U kupolu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su se zatvorili u petak u 15 sati po lokalnom vremenu.

Prečnik kupole je 11 metara, a visoka je šest metara. Prilikom izlaska iz kupole, tim će biti obavezan da nosi svemirska odela. U timu su francuski astrobiolog, nemački fizičar i četvoro Amerikanaca, pilot, arhitekta, novinar i ekspert za tlo. U unutrašnjosti kupole imaju male ležajeve i stolove, a među namirnicama koje su im na raspolaganju su sir i konzervisana tunjevina.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.