Počast žrtvama zločina u Čelebićima i Uzdolu

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Nov.2014, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počast žrtvama zločina u Čelebićima i Uzdolu

KONJIC, PROZOR - Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron posjetio je danas u Hercegovini naselja Čelebići i Uzdol, gdje je odao počast žrtvama zločina počinjenih nad Srbima i Hrvatima tokom proteklog rata u BiH.

Meron je sa preživjelim srpskim logorašima u Čelebićima, kod Konjica, vijenac položio ispred hangara u kojima je 1992. godine bilo zatočeno više stotina civila srpske nacionalnosti. Torture u ovom logoru nije preživjelo najmanje 19 srpskih civila.

"Tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << obilaska ovog naizgled mirnog kraja osjetio sam jeku patnji onih koji su nekad ovdje bili zatočeni. Moj boravak ovdje naglašava i važnost rada Tribunala u kažnjavanju individualne krivične odgovornosti, čime se daje doprinos svijetu u kojem je vladavina prava od najveće važnosti", izjavio je Meron, podsjetivši da je kasarna "Čelebići", u čijem krugu je bio ratni logor, sada u sastavu Oružanih snaga BiH čiji su pripadnici svih nacionalnosti.

"Ova kasarna je očigledan podsjetnik na tragičnu prošlost, ali ona je danas i snažan simbol izdržljivosti naroda BiH", poručio je Meron.

Konjičanin Marko Draganić, bivši zatočenik logora "Čelebići", rekao je da mu mnogo znači Meronov dolazak na ovo stratište zato što je i predsjednik Haškog tribunala kao dijete bio logoraš u poljskim logorima u Drugom svjetskom ratu.

"Ova slika će otići u svijet da pokaže da svi logoraši traže samo pravdu i kažnjavanje zločinaca koji su ih maltretirali", izjavio je Draganić, koji je u logoru "Čelebići" bio zatočen od 15. juna do 23. augusta 1992. godine, a od tada pa do 17. novembra iste godine proveo je u logoru "Musala" u Konjicu.

Draganić je istakao da je u Čelebićima bio svjedok pet ubistava.

"Dok sam bio tu ubijeni su Simo Jovanović, Neđo Milošević, starac Šćepan Gotovac, Boško Samouković i Željko Klimenta. Izvršioci su osuđeni u Hagu. Mislim da je u svim ubistavima učestvovao Esad Landžo Zenga", ispričao je Draganić, dodavši da je iz ove grupe od pet logoraša samo jedan, Željko Klimenta, ubijen metkom, a svi ostali su podlegli zbog stravičnih batina.

"Čak je Šćepi Gotovcu ekserom zakovan bedž SDS-a iako nikad nije bio član nijedne stranke. Osuđeni su bili samo izvršioci, politički nalogodavci nisu kažnjeni i to boli sve logoraše", naglasio je Draganić.

Haški tribunal je zbog zločina počinjenih u "Čelebićima" na višegodišnje zatvorske kazne osudio Esada Landžu, Zdravka Mucića i Hazima Delića.

Zbog ratnog zločina počinjenog nad Hrvatima u Uzdolu, kod Prozora, do danas niko nije osuđen. Pripadnici Armije RBiH u septembru 1993. godine u ovom selu su ubili 29 hrvatskih civila i 12 vojnika HVO-a. Meron je sa članovima porodica ubijenih juče položio vijenac kod spomen-obilježja ovim žrtvama.

"Ovdje sam da odam počast žrtvama strašnih okrutnosti i užasnih zlodjela koja su počinjena na ovom mjestu 14. septembra 1993. godine. Ujedno sam i počašćen i tužan što sam ovdje s vama i želim da naglasim važnost koju spomenici, kao što je ovaj, imaju kako bi se osiguralo da se tragični događaji nikad ne zaborave", izjavio je predsjednik Haškog tribunala.

O masakru počinjenom u Uzdolu pred Haškim tribunalom ranije je svjedočio Kazimir Zelenika, kojem su pripadnici ARBiH ubili oca, majku i kćerku.

"Želimo znati zašto do sada niko nije odgovarao za ovaj zločin. Haški tribunal je predmet ustupio Tužiteljstvu BiH, koje još ništa nije uradilo", negodovao je danas Zelenika.

Teodor Meron, koji je sinoć doputovao u BiH, danas će kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva odati počast građanima glavnog grada BiH ubijenim u proteklom ratu, a razgovaraće i s učenicima sarajevske Druge gimnazije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.