PLANETA ZEMLJA I SVEMIR U OPASNOSTI: Utvrđena ogromna pretnja... ostalo je svega par milijardi godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2017, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PLANETA ZEMLJA I SVEMIR U OPASNOSTI: Utvrđena ogromna pretnja... ostalo je svega par milijardi godina

Bliži se...

Svemir će umreti, jednog dana, to je činjenica oko koje su se naučnici dogovorili, ali kad će to tačno biti još nije poznato.

Posmatranja galaksija i zvezda pokazuju da se širenje svemira ubrzava, a ako ta brzina ostane stalna, jednom će se zvezde ugasiti, sve će se udaljiti jedno od drugog i svemir će se ohladiti.

Druga mogućnost predviđa i da će se sa širenjem svemira povećavati količina tamne energije i to do trenutka kad će >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se raspasti prostor vreme, a svemir jednostavno prestati postojati. Taj 'Big rip' scenario ili veliko kidanje prema prognozama bi mogao biti za 22 milijarde godina - tako da se ne moramo previše brinuti oko toga.

No, može li svemir umreti ranije?

Dijego Saez-Gomez sa Univerziteta u Lisabonu s kolegama je radio nekoliko scenarija konačnog kraja svega. Analizirali su obližnje galaksije, supernove i otkrili kako bi 'Big rip' najranije mogao stići za otprilike 2,8 milijardi godina, tako da smo i u tom slučaju sigurni.

No, kako bi naše Sunce trebalo imati energije za još nekih pet milijardi godina, naučnici kažu da bi bilo iznenađenje da svemir skonča ranije, prenosi New Scientist.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.