PAMETNICA Panda lažirala trudnoću da bi dobila bolju hranu i više pažnje

Izvor: Blic, 30.Jul.2015, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAMETNICA Panda lažirala trudnoću da bi dobila bolju hranu i više pažnje

Kada je velika panda Juan Juan iz zoološkog vrta u Tajpeju počela da pokazuje znake trudnoće, čuvari su bili oduševljeni, budući da se to izuzetno retko događa među pandama u zatočeništvu.

Juan Juan je imala tipične simptome, kao što su gubitak apetita i zadebljanje materice, a koncentracija progesterona u izmetu je takođe rasla.

Uprkos obećavajućim znacima, ispostavilo se da je bila reč o lažnoj uzbuni.

Kako je preneo kineski “Southern Metropolis >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Daily”, ultrazvuk je pokazao da Juan Juan, koja je veštački oplođena ranije ove godine, nije u drugom stanju. Posle svega, optužili su je da je glumila trudnoću da bi je čuvari obasipali negom i kvalitetnijom hranom.

Trudnim pandama, po pravilu, sleduje kraljevski tretman. Kako navodi “Čajna dejli”, premeštaju ih u “zasebne prostorije s klima-uređajem” i brinu o njima 24 sata dnevno. Osim toga, dobijaju više zemički, voća i, naravno, bambusa.

Prošle godine, ženka pande Aj Hin optužena je za isti trik. Ona je dva meseca pokazivala simptome trudnoće u Istraživačkoj bazi za uzgajanje velikih panda u Čengduu.

“Neke pametne pande to koriste kao šansu da poboljšaju kvalitet života”, kaže Vu Kongju, koji radi u bazi.

Neki stručnjaci za pande ne dele njegovo mišljenje.

Džang Heming, direktor Kineskog centra za istraživanje i očuvanje velikih panda, rekao je prošle godine za list “Gardijan” da su pseudo-trudnoće prilično česta pojava kod panda i pripisao ovakvo ponašanje “hormonskim promenama, a ne lukavosti” životinja.

“Ovaj fenomen se javlja kod 10-20 odsto panda”, rekao je on. “Posle oplodnje, ako ženka nije dobrog zdravlja, izgubi bebu, ali se i dalje ponaša kao da je trudna.”

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.