Ovo je najotrovnije mesto na planeti

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2016, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je najotrovnije mesto na planeti

Zaključan iza crnih čeličnih vrata u Nortumberlandu, u Engleskoj, nalazi se Otrovni vrt dvorca Alnvik, u kojem raste stotinak nemilosrdnih "ubica". Od velebilja do kukute, jedini način na koji biljka može da pusti koren u ovom vrtu je da bude smrtonosna za ljude.

Zasadila ga je vojvotkinja od Nortumberlanda, a vrt je postao mesto na kojem definitivno ne želite da se zaustavite i pomirišete cveće.

Natpis na ulazu u vrt - "Ove biljke mogu da ubiju" niko ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << smatra šalom, naročito nakon što se prošlog leta sedam posetilaca onesvestilo prolazeći kroz vrt, a do toga je verojatno došlo usled udisanja mirisa ovih biljaka, prenose regionalni mediji.

Vrtovi su građeni postupno, a prvi je napravljen 1750. godine kada je na imanje došao vojvoda od Nortumberlanda. Njegov naslednik se bavio biljkama i prvi je doneo semenke biljaka iz celog sveta, a sredinom 19. veka četvrti vojvoda iz njihove loze postavio je konačnu viziju grandioznih vrtova u kojima se nalaze hektari i hektari cveća i biljaka.

Za vreme Drugog svetskog rata vrtovi Alnvik bili su odličan izvor hrane, a nakon velike krize su zapušteni i zatvoreni 1950. godine. Gotovo pola veka kasnije, 1997. godine, Džejn Persi, vojvotkinja od Nortumberlanda je uz pomoć slavnih dizajnera vrtova iz Belgije - Žaka i Petera Virca, preuredila vrtove i napravila najambiciozniji projekt u Velikoj Britaniji od Drugog svetskog rata, u šta je uložila 42 miliona funti.

Otrovni vrt je u ceo kompleks dodat 2005. godine, a turiste po vrtu vode isključivo obučeni vodiči i turistima je zabranjeno da dodiruju biljke i previše im se približavaju. U vrtu se nalaze otrovne biljke iz celog sveta, a godišnje ovu opasnu oazu poseti oko 800.000 turista.

Na ideju da napravi otrovni vrt vojvotkinja je došla nakon što je posetila otrovni vrt porodica Mediči u Italiji.

- Počela sam se pitati zašto je toliko vrtova u svetu koji predstavljaju samo one biljke koje mogu da liče ljude, a ne i biljke koje mogu da ih ubiju. Sigurna sam da većinu dece koje znam više zanima kako vas biljka može ubiti, koliko dugo joj treba da vas ubije, koji su simptomi i kako na kraju prepoznati otrovnu biljku - rekla je Persi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.