Ovih devet činjenica o Nikoli Tesli sigurno niste znali!

Izvor: Cafe.ba, 20.Sep.2014, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovih devet činjenica o Nikoli Tesli sigurno niste znali!

Predstavljamo vam nekoliko stvari koje niste znali o velikom genijalcu Nikoli Tesli

Šok zbog smrti brata pretvorio ga je u mistika

Prijelomni trenutak u djetinjstvu Nikole Tesle bila je smrt njegovog starijeg brata. Godinama poslije njegove smrti, Tesli, čiji su otac i djed bili pravoslavni svećenici počela su se javljati priviđenja "vatrenih jezika" u zraku. Snagom svoje volje kao tinejdžer Tesla je uspio kontrolirati te vizije, ali ih je kasnije tijekom >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << života počeo prihvaćati, a kasnije je čak i tvrdio da može komunicirati s golubovima.

Nakratko je preživljavao kopajući kanale

Nakon što je diplomirao Nikola Tesla je radio za Edisonovu tvrtku u Parizu, ali je otputovao u SAD 1884. godine nadajući se da će osobno raditi za Edisona. Tesla je brzo dobio posao inženjera u sjedištu kompanije, zahvaljujući tome što je "Čarobnjaka iz Menlo Parka" impresionirao svojom genijalnošću i vrijednošću.

Nakon što je Edison rekao da će platiti 50.000 dolara osobi koja unaprijedi dizajn generatora jednosmjerne struje, Tesla je noćima radio kako bi došao do rješenja. Edison mu je odbio platiti, tvrdeći da se šalio. Nedugo potom, Tesla je napustio Edisona kako bi sam otvorio svoju kompaniju, ali je u nedostatku novca, dok je tražio investitore, kopao kanale za dnevnicu od dva dolara, kako bi skrpao kraj s krajem.

Uz pomoć Marka Twaina zamalo je otkrio rendgenske zrake

Mark Twain i Tesla su se sprijateljili devedesetih godina 19. stoljeća zahvaljujući Twainovoj dugogodišnjoj fasciniranosti tehnologijom i inovacijama. Pošto je posjetio Teslu u njegovom laboratoriju, Mark Twain je pozirao za jednu od prvih fotografija pod svjetlošću žarulje. Tesla i fotograf Edward Ringwood Hewett pozvali su Twaina u laboratorij da pozira još jednom, ovog puta pod svjetlošću takozvane Crookesove cijevi. Kada su pregledali negative, mislili su da je aparat bio pokvaren, jer su fotografije bile zamućene.

Samo nekoliko tjedana kasnije, njemački znanstvenik Wilhelm Röntigen objavio je otkriće rendgenskih zraka koje proizvodi Crookesova cijev, pa je Tesla shvatio da su fotografiju Mark Twaina pokvarili metalni okretaji u kameri.

Napravio je brodić na daljinsko upravljanje

U tijeku španjolsko-američkog rata 1898. godine jedan od Teslinih projekata bio je minijaturni brod koji se pokretao, zaustavljao i kojim se upravljalo putem radio signala. Kada je podnio zahtjev za patent, američki Patentni zavod odbio je povjerovati da bi takav uređaj mogao raditi i poslao je svog agenta u Teslin laboratorij na Manhattanu, kako bi demonstrirao svoju ideju. Tesla je pokazao brod i drugim važnim posjetiteljima, uključujući J.P. Morgana i William K. Vanderbilta.

New York Postu je izjavio da bi njegov izum omogućio da se bitke vode i bez riskiranja ljudskih života te bi na kraju u potpunosti okončali sve ratove u svijetu.

Primio je signale iz svemira

Tijekom ljeta 1899. godine Tesla je postavio poljski laboratorij u Colorado Springsu, kako bi ispitao mogućnosti prenošenja informacija i struje na velike udaljenosti. Jednog srpanjskog dana, dok je pratio grmljavinu, Teslina oprema prikupila je seriju neobičnih signala. Nakon što je isključio mogućnost utjecaja Sunca i signala sa Zemlje, shvatio je da oni vjerojatno potječu s drugog planeta.

Idućeg Božića, na zahtjev Američkog Crvenog križa koji je tražio da predvidi najveće znanstveno otkriće Tesla je napisao: "Imamo poruku s drugog svijeta, nepoznatog i dalekog. Ona glasi: jedan, dva, tri..."

Tek 1996. godine znanstvenici su rekonstruirali Teslin eksperiment i pokazali da je riječ o signalu koji je izazvan prolaskom Jupiterovog mjeseca Loa kroz magnetno polje planeta.

Teslin laboratorij osmislio je čuveni arhitekt Stanford White

Tesla je 1901. godine uvjerio financijera J. P. Morgana da investira 150.000 dolara u novi laboratorij na Wardenclyffeu, na sjevernoj obali Long Islanda, koja bi bila novi centar Teslinog rada na prijenosu električne energije i radio signala. Stanford White vodeći arhitekt SAD u to vrijeme i Teslin dugogodišnji prijatelj, dizajnirao je laboratorij klasičnih proporcija uz gigantski toranj visok 56 metara. Toranj koji bi bio vidljiv čak i iz New Heavena u Conneticatu.

Imao je teške odnose sa financijerom J.P. Morganom

Pošto su sredstva za izgradnju Wardenclyffeu tornja potrošena prije nego što su radovi završeni, Tesla je preklinjao Morgana da mu osigura još novca, ali je bio odbijen.

Neki biografi tvrde da je Morgan smanjio investicije kada je zaključio da Teslin bežični prijenos struje neće biti profitabilan. Morgan se plašio da će biti uhvaćen u tržišnim špekulacijama oko radio projekata. U srpnju 1903. godine nakon što je ga je Morgan odbio, Tesla je polomio dobar dio opreme i pokrenuo munje iznad tornja koje su udarale sve do ponoći. Godinu dana kasnije, ponovo je zamolio Morgana za pomoć, a nakon kratkog odgovora ("Ne"), Tesla ga je optužio da je ovaj, inače pobožni pripadnik episkopalne crkve, "muslimanski fanatik", piše History.com.

Posljednje godine svog života je proveo kao usamljenik

Iako je desetljećima bio dio visokog njujorškog društva, starost i siromaštvo Teslu su sve više izolirali od ljudi. Živio je sam u hotelima i više je volio biti u društvu golubova nego ljudi.

No, ipak je zadržao jedan dio 'starih dana' - svake godine na svoj rođendan, 10. srpnja,

Održao je konferenciju za novinare. 

Kada je napunio 79 godina, predstavio je oscilator koji stane u džep i može uništiti Empire State Building. Godinu dana kasnije, govorio je o svojoj tajni dugovječnosti: mrdanju nožnih prstiju.

Platio je račun u hotelu - modelom "zrake smrti"

Laboratorij u Wardenclyffeu naposljetku je predan vlasnicima Waldorf-Astoria hotela kao dio isplate za Teslina dugovanja. Desetljećima kasnije menadžeri Governor Clinton hotela dobili su sličan dio Tesline opreme: drvenu kutiju za koju je Tesla rekao da sadrži radni model oružja koje bi moglo okončati sve ratove.

Teslina "zraka smrti" mogla bi zaustavi svaku vojsku, što bi prekinulo ratove. Kad je predao kutiju s modelom Tesla je upozorio zaposlene u hotelu da je nikada ne otvaraju. Oni su u strahu kutiju sakrili u spremište. Poslije Tesline smrti 1943. godine kutija je ipak otvorena, a otkriveno je da sadrži samo nekoliko starih i bezopasnih dijelova elektro uređaja.

Izvor: dnevno.hr

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.