Ovako se Đurđevdan slavi u Barseloni

Izvor: B92, 24.Apr.2017, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovako se Đurđevdan slavi u Barseloni

Crvene ruže i knjige preplavile su juče Barselonu dok su njeni građani obeležavali Dan Svetog Đorđa, sveca zaštitnika Katalonije.

Svakog 23. aprila stanovnici ove bogate španske regije jedni drugima daruju ružu ili knjigu slaveći ljubav i kulturu. Prvobitno tradicija je bila da muškarci svojoj voljenoj daruju ružu dok bi im ona zauzvrat dala knjigu. Običaji su vremenom evoluirali pa danas i žene dobijaju knjige, a cveće se daje i majkama, ćerkama, prijateljima pa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čak i kolegama, prenosi AFP.

"Ovo je poseban dan, sve ulice su ukrašene cvećem i knjigama, to je veoma lepo", kaže Huan Redon, kompjuterski tehničar iz Barselone, dok šeta sa svojom devojkom kojoj je prethodno poklonio ružu.

Prodavci procenjuju da se u Kataloniji tokom jučerašnjeg dana prodalo oko šest miliona ruža i preko 1,5 miliona knjiga. Na Svetog Đorđa, katalanski prodavci knjiga ostvare pet do osam procenata svoje godišnje prodaje.

U Barseloni se od 1931. gdoine, na ovaj dan, održava sajam knjiga, koji privlači i turiste iz inostranstva, a Katalonska književna komora planira da od Uneska traži da ovu tradiciju uključi u listu nematerijalne svetske baštine.

Dan Svetog Đorđa se obeležava u mnogim zemljama. Dok ga katolici, anglikanci i protestanti slave 23. aprila po Gregorijanskom kalendaru, u Srbiji pravoslavci Đurđevdan slave 6. maja, kada pada po Julijanskom kalendaru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.