Otkriven sastojak koji usporava topljenje sladoleda

Izvor: Radio 021, 31.Avg.2015, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven sastojak koji usporava topljenje sladoleda

Škotski naučnici razvili su sastojak koji bi mogao da uspori topljenje sladoleda, piše BBC.

Radi se o prirodnom proteinu BsIA koji pomaže da sladoled duže ostane smrznut na vrućini. Naučnici sa univerziteta u Edinburghu i Dundeju smatraju da bi sastojak mogao biti na tržištu za tri do pet godina.

Njegov razvoj omogućio bi i da u sladoledu bude manje zasićenih masti i manje kalorija. BsIA funkcioniše tako da veže vazduh, masnoću i vodu u sladoledu, što usporava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << topljenje. Sprečava i formiranje ledenih kristala, odnosno održava glatku teksturu sladoleda.

"Sladoled će se, naravno, ipak topiti, ali će duže zadržati stabilnost i manje 'kapati' okolo", rekla je profesorka Kejt MacPhee.

Naučnici su razvili metodu proizvodnje proteina koji se prirodno pojavljuje u nekim namirnicama i prijateljskim bakterijama.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.