Izvor: Radio 021, 31.Avg.2015, 19:32 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Otkriven sastojak koji usporava topljenje sladoleda
Škotski naučnici razvili su sastojak koji bi mogao da uspori topljenje sladoleda, piše BBC.
Radi se o prirodnom proteinu BsIA koji pomaže da sladoled duže ostane smrznut na vrućini. Naučnici sa univerziteta u Edinburghu i Dundeju smatraju da bi sastojak mogao biti na tržištu za tri do pet godina.
Njegov razvoj omogućio bi i da u sladoledu bude manje zasićenih masti i manje kalorija. BsIA funkcioniše tako da veže vazduh, masnoću i vodu u sladoledu, što usporava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << topljenje. Sprečava i formiranje ledenih kristala, odnosno održava glatku teksturu sladoleda.
"Sladoled će se, naravno, ipak topiti, ali će duže zadržati stabilnost i manje 'kapati' okolo", rekla je profesorka Kejt MacPhee.
Naučnici su razvili metodu proizvodnje proteina koji se prirodno pojavljuje u nekim namirnicama i prijateljskim bakterijama.