On je prešišao Feliksa Baumgartnera!

Izvor: Mondo, 25.Okt.2014, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

On je "prešišao" Feliksa Baumgartnera!

Stariji čelnik kompanije Google oborio je tri svetska rekorda, skočivši sa "ivice svemira"!

Foto: Paragon Space Development

Svet je bez daha gledao pre dve godine neverovatan podvig Feliksa Baumgartnera, koji je skočio sa visine od 38,6 kilometara iznad Zemljine kugle. Sada ga je "prešišao" Alan Justas (57), predsednik sektora znanja kompanije Google.

On je uz pomoć helijumskog balona uzdignut 41,4 kilometra iznad napuštene piste aerodroma u Nju Meksiku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << odakle je uz pomoć padobrana izveo slobodan pad dužine 15 kilometara i bezbedno prizemljio oko 70 kilometara dalje od tačke na Zemlji sa koje je krenuo.



Dok je Baumgartner imao "fensi" opremu, posebnu kapsulu i milione dolara sponzorskog novca, Justas je imao tim posvećenih inženjera i tehnologa, skromnu GoPro kameru i opremu za komunikaciju koju možete kupiti "u svakoj boljoj radnji sa tehnikom".

Da stvar bude još luđa, Justas je odlučio da svoj podvig izvede u tajnosti, pa ga nisu pratile kamere niti je bilo živog prenosa. On je nakon skoka rekao da je Google hteo da se uključi u akciju i sponzoriše ga, ali je on odbio da se cela stvar ne bi pretvorila u marketinški cirkus.

"Skok je bio potpuno neverovatan. Grlio sam opremu grčevito, savio noge i molio se za bezbedan povratak. Nisam čuo, niti osetio kada sam probio brzinu zvuka, a dva puta sam izveo svojevrsni salto unazad pre nego što me je padobran vratio u uspravan položaj", rekao je on.

Ovaj neustrašivi penzioner rekao je da inače nije "navučen" na adrenalin, ali je priznao da voli avione i da ima dozvolu pilota.

Uskoro će biti objavljeno da li je i zvanično Justas oborio čak tri svetska rekorda, za visinu sa koje je skočio, vertikalnu brzinu i slobodan pad sa najveće visine.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.