Note pesme Elenor Rigbi procenjene na 26.000 dolara

Izvor: N1 televizija, 21.Avg.2017, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Note pesme "Elenor Rigbi" procenjene na 26.000 dolara

Originalne, rukom zapisane note za pesmu Bitlsa "Elenor Rigbi", stavljene su na aukcijsku prodaju, a očekuje se da se neće prodati po ceni nižoj od 26.000 dolara.

"Očekujem da će se ljudi širom sveta nadmetati za ovo jedinstveno remek delo“, rekao je Pol Ferveder iz aukcijske kuće Omega.

Note je zapisao pokojni producent Bitlsa, Džordž Martin, a potpisao ga je i Pol Mekartni. Pored nota, na papiru je zabeležen i plan da se pesma snimi u studiju broj dva londonskog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Ebi Rouda, kao i da će svirati četiri violine, dva violončela i dve viole.

Naziv pesme objavljene 1966. godine, prema ranijim tvrdnjama Mekartnija, inspirisan je glumicom Elenor Bron, koja je godinu dana ranije tumačila glavnu ulogu u filmu o Bitlsima "Help!", a Rigbi je poteklo od brenda vina, tvrdili su autori.

Pesma "Eleanor Rigby" je objavljena na B strani ploče "Yellow Submarine", i opisuje heroinu koja svoje pravo lice krije od sveta i sebe osuđuje na samoću.

Tek se osamdesetih godina prošlog veka pojavila informacija da ime Elenor Rigbi stoji ugravirano na jednom nadgrobnom spomeniku u dvorištu crkve u Liverpulu, gde su se Pol Mekartni i Džon Lenon upoznali na žurci 1957. godine. Na spomeniku takođe piše da je Elenor Rigbi preminula 1939. godine u četrdeset četvrtoj godini života.

Međutim, Pol Mekartni je do danas ostao pri svojoj verziji priče - 2008. godine je rekao da je Elenor Rigbi izmišljeni lik, proizvod njegove mašte.

"Ako neko želi da potroši novac na dokument koji dokazuje da izmišljeni lik zaista postoji, ja se neću buniti“, rekao je tada Mekartni.

Na prodaju je i minijaturna Biblija, iz 1899, u kojoj se nalazi rukom napisano ime Elenor Rigbi.

Aukcija će biti održana 11. septembra u Voringtonu, blizu Liverpula, prenosi AFP.

Izvor: YouTube/ Larry Rulz

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.