Nismo mi izmisli alkohol, već ove životinje, i to pre 10 miliona godina (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 26.Feb.2017, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nismo mi izmisli alkohol, već ove životinje, i to pre 10 miliona godina (VIDEO)

Iako su alkoholna pića oduvek bitna stavka u ljudskoj kulturi i tradiciji, alkohol ne potiče od ljudi, već verovali ili ne, od životinja. Životinje su te koje su nam pokazale dejstvo alkohola.

U voću se nalazi dosta supstanci alkoholnog porekla. Sisari i ptice se hrane voćem, nekatrom i svi oni su bogati šećerima i mogu da se fermentišu i da potencijalno budu toksični.

Ako životinje i danas mogu da konzumiraju alkohol, da li to znači da su i one osećale njegove >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << efekte, te da je prisutnost alkohola u evoluciji mnogo kompleksnija od našeg uobičajenog mišljenja.

Robert Dudli je 2000. godine objavio istraživanje o istorijskoj povezanosti voća koje životinje jedu i alkoholnog destva tog voća na njihove organizme, što datira 10 miliona godina unazad.

Voće je bilo važan deo ishrane za sve primate u poslednjih 45 miliona godina. Naši najbliži rođaci, šimpanze, proveli su mnogo vremena hraneći se voćem svakoga dana, a drugi primati poput gorila i orangutana takođe su se hranili voćem.



Ipak, dokazano je da alkohol štetno utiče i na prosuđivanje i fizičku spremnost životinjskog sveta, takođe, neke vrste alkoholnih vrenja mogu da budu veoma opasne, kao što je ono iz palminog drveta, te su naučnici sigurni da životinje na neki način izbegavaju takve toksine.

Ipak, do sada nije primećena promena u ponašanju ili dezorijentisanost životinja koje konzumiraju alkohol. Svakako, nismo jedini koji vole alkohol.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.