Napravite RAVNOTEŽU izmedju posla i privatnog života!

Izvor: Press, 23.Nov.2014, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napravite RAVNOTEŽU izmedju posla i privatnog života!

Nekada su poslovi, posebno u socijalističkim režimima, podrazumevali to da se nakon osam sati “rada u korist zajednice” u okviru društvenih preduzeća, odete kući, isključite se, i nastavite sa svojim privatnim životom.
Foto:wannabemagazine.rs
To stanje potpunog dualizma između poslovnog i privatnog života odlično je za psihu.
Ipak, uzevši u obzir da smo ušli u epohu kapitalizma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u okviru koga se ne teži idealima i radu za društvo, već isključivo profitu i uspehu, naši poslovi dobili su drugačiju formu.  Uspeh i profit ne žele da čekaju da vi savršeno uredite svoje živote i pobrinete se za podizanje dece, već vas jure i zahtevaju mnogo više od osam sati dnevno. Oni traže punu pažnju, stalnu inovativnost, brzinu u delanju i spremnost da reagujete u svakom trenutku svog života.
Ipak, kako biste ipak uspeli da postignete kakav – takav balans između poslovnog i privatnog života, potrebno je da jasno odredite prioritete i da vešto navigirate njima.
Ukoliko, na primer, neki posao možete završiti ako duže ostanete na poslu, a time ćete “osvojiti” pet sati koje možete da posvetite samo sebi ili svojoj porodici, to je bolje nego 7 sati vremena sa porodicom, tokom kojih stalno odlazite do kompjutera ili se javljate na telefon.
Maksimalno iskoristite svoje slobodno vreme.  Ne odbijajte pozive svojih prijatelja zbog umora i isplanirajte svaki svoj vikend. Tri sata dobre zabave, mnogo je vrednije u vašem životu od osam sati stagnacije pred TV-om. Društveni život će vas učiniti ispunjenim i stvoriće neophodnu ravnotežu između dva aspekta vaše egzistencije.
Uvek sebi obezbedite osam sati sna. Žrtvovanje sna zarad drugih stvari, na duge staze će se negativno odraziti i na vaš privatni, i na poslovni život. Ako ste izmoreni, sporije ćete raditi, više vremena provoditi na poslu, ili odrađujući posao kod kuće, a time će stradati i vaš društveni i porodični život.

Stalno radite na svojoj motivaciji. Važno je da u svakom trenutku budete jasno svesni razloga iz kojih nešto radite i da uvek budete uvereni da radite najbolju stvar koju možete u tom trenutku, makar i ako je to najbolja stvar kada se posmatra u nekom dužem roku. Ako ne uživate u poslu, i radite samo zbog egzistencije, nećete biti efikasni, lakše ćete se zamarati i teže isključivati iz poslovnih problema, onda kada treba da se posvećujete drugim stvarima.
I za kraj, ne plašite se promene. Dinamika savremenog života, iako stresna, dobra je jer vam daje više prostora da istražujete sebe i oprobate se u drugim stvarima. Iako se mnogo posvećujete poslu, i treba da dajete svoj maksimum, nikada nemojte postajati robovi svog posla, i ne libite se da ga promenite, ukoliko smatrate da vas ne usrećuje dovoljno.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.