Najstariji grad Evrope

Izvor: Vesti-online.com, 07.Okt.2015, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najstariji grad Evrope

Iako su u očima antičkih Grka varvari bili svi narodi koji su živeli severnije od kolevke evropske civilizacije, iskopine u Bugarskoj pokazale su da se najstariji grad u Evropi nalazi na teritoriji "varvara".

Provadiju-Solnikatu, nedaleko od crnomorskog letovališta Varne, od 2005. godine istražuju bugarski arheolozi.

Ovo je najstariji preistorijski grad na tlu Evrope koji potiče iz perioda između 4.700 i 4.200 godine p. n. e. U petom milenijumu pre nove ere bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je doba ranog neolita. Arheolozi su dosad iskopali ostatke dvospratnih kuća, kamenih bastiona okruženih zidovima debljine dva metra.

Ovde je živelo oko 350 stanovnika koji su proizvodili so i stekli veliko bogatstvo, jer je so u to vreme imala funkciju novca. Obližnja solana im je donela materijalno blagostanje, pa je u nekropolama otkriveno oko 3.000 komada zlatnog nakita i ritualnih predmeta koji se smatraju najstarijim predmetima od zlata na svetu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.