Na tromeđi Bosne i Hercegovine sa Dalmacijom: Legenda Crvenog jezera i danas plaši stanovnike Imotskog

Izvor: Cafe.ba, 22.Maj.2015, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na tromeđi Bosne i Hercegovine sa Dalmacijom: Legenda Crvenog jezera i danas plaši stanovnike Imotskog

Za postanak ovog jezera veže se jedna od najstrašnijih i najtajanstvenijih legendi o Gavanu, bogatašu čiji se bolni krici i danas čuju iz dubine jezera.

Ljudi osjete jezu, strahopoštovanje, nelagodu u želucu i pri samoj pomisli na Crveno jezero. Turistički biser na tromeđi Bosne i Hercegovine sa Dalmacijom poznat je po mnogim legendama, pričama o vilama i vilenjacima, piše Aura.

– Najpoznatija je legenda o Gavanu, koja se veže za postanak Crvenog jezera. >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Legenda kaže da je nekad na ovom području bilo ogromno imanje tadašnjeg najbogatijeg čovjeka zvanog Gavan, koji je imao ženu Gavanicu, djecu i veliki broj sluga – ispričao je direktor Turističke zajednice Imotskog Luka Kolovrat u nedavnom intervju za agenciju Anadolija.

Družio se sa crnim đavlom

Gavan nije bio poznat samo po svome bogatstvu, nego i po oholosti. Kao da se družio sa samim crnim đavlom. Osim imetka, ništa mu drugo nije bilo sveto.

– On je maltretirao sve svoje sluge i ljude koji su mu dolazili. Da bi se uvjerio u njegovu oholost, jedne večeri se spustio anđeo prerušen u prosjaka i tražio od Gavana milostinju. Vrata mu je otvorila Gavanica, koja mu nije htjela dati ni jelo ni vodu – ispričao je Kolovrat.

Nastavljajući svoju priču, Kolovrat je rekao da je anđeo pitao Gavanicu da li se boji Boga, na šta je ona odgovorila da se ona ne boji nikoga dok je njenog Gavana.

– U tom trenutku je zemlja zatutnjala, počelo je da grmi, munje su sijevale, a cijelo Gavanovo imanje, Gavan, Gavanica i djeca su potonuli u zemlju koja se otvorila. To je mjesto današnjeg Crvenog jezera. Kada je bura, koja zviždi kroz te stijene, stanovnici Imotskog znaju reći da se i dan danas čuju krikovi Gavana i Gavanice iz dubine jezera.

Niko ne smije sići na dno

Crveno jezero ima obim od 200 metara, a duboko je na pojedinim mjestima i do 300 metara. Tokom 1998. godine jezero je istraživalo pedesetak speleologa velike međunarodne ekspedicije, no unatoč svemu, konačna dubina jezera još nije utvrđena.

Crveno jezero pravi je biser Imostskog, ali samo dok sunce obasjava njegove valove i stjene. Sa prvim mrakom, jezero najčašće ostaje samo, u svojoj mističnosti, da se u njemu i oko njega dešavaju ko zna kakve pojave vandimenzionalnog svijeta.

Zbog svoje ljepote, mističnosti i nedostupnosti, Crveno jezero predmetom je mnogih priča i legendi, a hrvatski književnik Josip Eugen Tomić 1884. godine o Crvenom jezeru je napisao:

… Tu, po tamnoj, gluhoj noći

Ako srca imaš proći,

Uz vilinsku čut ćeš ciku,

Vukodlaka strašnu riku

Dok nad vodom vještice

Ko plamteće zube krijese …

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.