Izvor: Prva.rs, 31.Okt.2014, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: U Srbiji postoji rodna neravnopravnost

Mihajlović je najavila da će se time posebno baviti Koordinaciono telo vlade za rodnu ravnopravnost, koje je vlada juče osnovala i nalaziće se pri Ministarstvu građevina, a ona je imenovana za predsedavajućeg tog tela.

Otvarajući trodnevnu konferenciju "Ženska platforma za razvoj Srbije - Palić 2014", u organizaciji Fridrih Ebert fondacije, Mihajlović je rekla da će zadatak Koordinacionog tela biti da koordinira radom svih ministarstava koja se u bilo kom delu bave rodnom ravnopravnošću, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << da se poveže sa parlamentom i civilnim sektorom.

Koordinaciono telo probaće da podigne rodnu ravnopranost na viši nivo nego što je to danas, najavila je ona.
"Ni u jednoj zemlji nije dobro kada govorimo o rodnoj ravnopravnosti, negde je bolje, negde je lošije. Kod nas delovi gde je to dobro, su recimo Parlament, gde 30 odsto žena učestvuje u njegovom radu", kazala je potpredsdenica vlade.

Potpredsednik Skupštine Srbije Gordana Čomić rekla da bez ravnopravnosti polova ne može biti razvoja Srbije.

Na skupu učestvuju i predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, koordinatorka projekta ispred Fridrih Ebert fondacije Ana Mihajlović, stalna koordinatorka UN i predstavnica UNDP-a za Srbiju Irena Vojačkova Solorano.

Konferencija ima za cilj da ponudi scenario razvoja Srbije koji bi u potpunosti bio zasnovan na principima rodne ravnopravnosti u svim poljima društvenog života.

Treća ženska konferencija se održava sa ciljem da se otvori dijalog na ključne teme od značaja za razvoj Srbije, kao i definišu ciljevi za koje će se žene zalagati u periodu od 2014. do 2020. godine.

Konferencija "Ženska platforma za razvoj Srbije - Palić 2014" okupila je više od stotinu angažovanih žena na javnim poslovima iz različitih institucija, parlamenta, akademske zajednice, civilnog društva, privatnog sektora, političkih partija, sindikata, medija, umetnosti i kulture, kako bi se izgradila široka koalicija žena i definisala platforma zajedničkog delovanja.

Cilj konferencije je da se zajedničkim radom formuliše Platforma koja će proizlaziti iz objektivnog prikaza stanja i ujedno ponuditi scenario razvoja Srbije koji bi u potpunosti bio zasnovan na principima rodne ravnopravnosti u svim poljima društvenog života.

Teme koje će biti obuhvaćene konferencijom su: vladavina prava, politička participacija, ljudska sigurnost i eliminisanje nasilja nad ženama, zapošljavanje i preduzetništvo, poljoprivreda i ruralni razvoj, briga o životnoj sredini, obrazovanje, socijalna politika, sindikalno organizovanje žena, socijalna politika, poreska politika i budžet, obrazovanje, zdravlje i sport, mediji i kultura, žene i nove tehnologije.

I ovoga puta, konferencija sledi logiku međusektorskog povezivanja, stvaranja široke koalicije veoma različitih žena (liderki, javnih ličnosti, političarki, naučnica, aktivistkinja, umetnica ...), koje okupljene na jednom mestu žele da pošalju jasnu poruku da je rodna ravnopravnost preduslov razvoja Srbije.

Skup se održava uz podršku Friedrić Ebert fondacije u Srbiji, a u saradnji sa većom grupom žena iz različitih sektora koje su učestvale u njenom osmišljavanju.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.