Maštate li da posetite Tunis?

Izvor: Prva.rs, 20.Dec.2014, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maštate li da posetite Tunis?

Mističnost i priče koju odaju svaka vrata i svaki prozor su očaravajući.
Specifičnost svakog grada je miris jasmina koji omamljuje, šireći se ulicama.
Ipak, mesto koji bih izdvojila jeste Sidi Bu Said.
Ovaj divan gradić koji odiše duhom starovekovne Kartagine na mene je ostavio snažan utisak. Kao što je Sahara za avanturiste, tako je Sidi Bu Said idealan za sve one koji žude za neobičnim i pitomim. Međutim, u ovoj varoši, nedaleko od glavnog grada, nešto interesantno >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << mogu naći svi.
Ovo mesto, zbog dominantnosti plave i bele boje u arhitekturi, nazivaju i plavo-belo selo. Ono što je očaravajuće jesu predeli. Grad se nalazi na brdu, sa kog se spušta predivan pogled na luku i more. Čitav grad izgrađen je i satkan od legendi i verovanja. Naime, veruje se da ako na najveća vrata pokucate gvozdenom alkom, u daljem životu će vas pratiti sreća i svi snovi će vam biti ispunjeni. Takodje, svaki kutak odiše umetnošću i nekom posebnom energijom.
Za ovaj grad se vezuju i mnogi književnici, pesnici i umetnici, koji su svoja dela posvetili ovom mestu.
Ako želite da uživate, Tunižani će vas u svom stilu, u gotovo svakom kafeu ponuditi čajem od mente i poslasticom po želji. Ako ipak poželite nešto iz njihove kuhinje nikako nemojte izostaviti kus-kus, njihovo tradicionalno jelo.
Naravno, svako od nas želi da poseduje neku simboličnu uspomenu na tu zemlju. Bez brige, u svakoj ulici nalaze se veoma dobro snabdevene suvenirnice u kojima će svako naći nešto lepo za sebe.

Ipak, ono što je zanimljivo je to što svako ovu varoš doživi na različit način. Ali, ono što je svima zajedničko je to što nećete moći da dokučite i saznate tajnu koju krije svaki kutak i romantičnost koju daruje čitava kultura. Zato mu se mnogi ljudi ponovo vraćaju, dok u njemu ne pronađu sebe, svoju oazu mira i harmonije.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.