MIS KORUPCIJE BRAZILA Gradonačelnica vodila grad preko mobilnog i ukrala četiri miliona dolara

Izvor: Blic, 31.Avg.2015, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MIS KORUPCIJE BRAZILA Gradonačelnica vodila grad preko mobilnog i ukrala četiri miliona dolara

U Brazilu traje velika antikorupcijska kampanja u kojoj su pod istragom mnogi korumpirani lokalni političari. Jedna od njih je i mlada gradonačelnica Bom Žardima, grada u pokrajini Maranjao, 25-godišnja Lidiane Leite.

“Ela fugiu numa situação de desespero”, diz advogado de Lidiane Leite http://t.co/g1C4H8Y054 pic.twitter.com/dHM9nLrCwT

Ona je u begu nakon što je protiv nje raspisana poternica i podignuta optužnica za nezakonito uzimanje novca iz gradske kase. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Lidiane se tereti da je izvukla čak četiri miliona dolara iz sredstava izdvojenih za školstvo. Obrazovni sistem u Bom Žardimu je sada u potpunom haosu i nema novca za isplatu plata učiteljima.

Lidiane Leite je živela na visokoj nozi i uživala u luksuzu. Već ranije se pročula po tome što se, kao gradonačelnica Bom Žardima, odselila u 270 kilometara udaljeni Sao Luis i odatle upravljala gradom izdajući naredbe svojim saradnicima putem mobilne aplikacije "WhatsApp".

Ali, to nije sve. Poternica je izdata i za njenim bivšim dečkom, Betom Roćom, kog je, dok su još bili u vezi, zaposlila u svojoj kancelariji na mestu glavnog savetnika. Njemu je 2012. godine zbog korupcije bilo zabranjeno da se kandiduje na izborima za gradonačelnika, pa je to umesto njega učinila ona. Pobedila je, postala gradonačelnica i zaposlila ga kao svog savetnika. Prekinuli su vezu početkom ove godine.

- Bila je premlada i neiskusna za tu dužnost. Nije imala poverenja u druge, pa je većinu poslova prepustila gospodinu Roći - pravdao ju je njen advokat.

Naravno, dodao je kako se njegova klijentkinja “ne oseća krivom i ne smatra da je učinila išta protivzakonito”. Inače, pokrajina Maranjao na severoistoku Brazila jedna je od najsiromašnijih u toj zemlji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.