Krv Vinstona Čerčila uskoro na aukciji

Izvor: Radio 021, 27.Feb.2015, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krv Vinstona Čerčila uskoro na aukciji

"Nemam ništa drugo da ponudim osim krvi, truda i znoja", rekao je Vinston Čerčil jednom prilikom. Čini se da je aukcijska kuća iz Velike Britanije reči bivšeg premijera bukvalno protumačila.

Aukcijska kuća Duke objavila je da će staviti na aukciju bočicu Čerčilove krvi, koja mu je uzeta kada je bio u bolnici 1962. godine, tri godine pre smrti.

Čerčil je pao sa kreveta i tako povredio kuk što je zahtevalo boravak od nekoliko sedmica u bolnici. Tada mu je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << krv izvadila medicinska sestra, studentkinja Patricia Ficgibon.

Uzorak nikad nije iskorišćen, a Ficgibon je zadržala bočicu. Pre smrti dala ju je prijatelju koji je odlučio da je proda. "Ovo je verovatno prvi put da je tako lična stvar Vinstona Čerčila ponuđena na prodaju", kažu u aukcijskoj kući Duke. "Ove godine se obeležava 50 godina od njegove smrti, a krv je dirljiv podsetnik na povredu koja je obeležila početak Čerčilovog kraja i zbog toga očekujemo da će vladati veliko interesovanje".

Čerčil je preminuo 1965. godine u 90. godini. Krv će biti na aukciji 12. marta zajedno sa potpisanom Ficgibonovom izjavom koja potvrđuje poreklo.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

KUPITE DEO ČERČILA: Na aukciji bočica krvi ratnog premijera Velike Britanije

Izvor: Kurir, 27.Feb.2015

Nemam ništa drugo da ponudim osim krvi, truda i znoja", rekao je Vinston Čerčil jednom prilikom. Čini se da je aukcijska kuća iz Velike Britanije reči bivšeg premijera bukvalno protumačila...Aukcijska kuća Duke objavila je da će staviti na aukciju bočicu Čerčilove krvi, koja mu je uzeta...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.