Kineski zid nestaje, niču kuće

Izvor: Cafe.ba, 30.Jun.2015, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski zid nestaje, niču kuće

Veliki Kineski zid čija je izgradnja trajala preko 2.000 godina izgubio je gotovo 30 odsto od svoje dužine, i više nije vidljiv golim okom iz svemira, jer je lokalno stanovnoštvo njegove cigle, kamenu građu i pločice koristi za izgradnju kuća, navodi su u zvančnoj studiji objavljenoj u kineskoj štampi.

U studiji kineske agencije za državnu imovinu se navodi da je 1.962 kilometera zida nestalo a da je 1.200 kilometara ovog monumentalnog kulturnoistoriskog zdanja dugog oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << 9.000 kilometara u veoma lošem stanju.

Veliki priliv turista takođe je doprineo razradnji ovog spomenika, dodaje se u izveštaju.

"Lokalno stanovništvo koje živi u okolini Velikog zida imalo je običaj da koristi cigle zida za gradnju sopstvenih kuća, dok su pojedini delovi srušeni ili urušeni usled širenja gradova i izgradnje puteva", izjavio je Čeng Dalin ekspert Komisije za proučavanje Velikog zida.

Propisane kazne za krađu građe sa Velikog zida su velike, one mogu da dostignu vrijednost i do 1000 evra, prenio je list Figaro.

"Ali nedostaje organizacija o primjeni regulative o kažnjavanju", objašnjava jedan od čelnika kineske agencije za zaštitu državne imovine Ða Halin za Global Tajms.

Zbog odsustva kažnjavanja, pojedini stanovnici iz sela u pokrajini Hebej u blizini Zida prodaju pločice sa zida po cijeni od 4,3 evra po komadu.

Veliki zid nije dovršen, a on je građen u raznim periodima, počev od III vijeka prije nove ere .

Procjenjuje se, ukoliko se računaju nestali dijelovi kao i forme od prirodnog reljefa, da je dužina Zida oko 21.000 kilometara.

Zid je vijekovima uništavan izgradnjom saobraćajnica, fabrika i željezničke pruge.

Kamen, cigla i ostala građa zida neprestano nestaje sa građevine, a posebno je to bilo očigledno tokom Kulturne revolucije (1966-1977).

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.