Kako da odaberete dijetu koja će vam odgovarati?

Izvor: Press, 26.Nov.2014, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da odaberete dijetu koja će vam odgovarati?

Ako želite da smršate, svakako bi trebalo da pripazite na unos hrane. Ali, u moru dijeta potrebno je znati prepoznati onu koja će vam odgovarati. Analiza Američkog udruženja lekara pokazala je da su dve najdelotvornije dijete one s umanjenim unosom masnoća i smanjenim unosom ugljenih hidrata.
Истраживање је показало да је могуће >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << да ћете више смршати ако изаберете дијету са смањеним уносом угљених хидрата, али су разлике, у односу на ону са смањеним уносом масти, заиста мале. Када су научници проучили око 50 различитих студија у којима је учествовало око 7300 људи, закључили су да су они који су избацили угљене хидрате изгубили девет килограма за пола године. Са друге стране, они који су избацили масти, губили су око седам килограма за исто време.

 
Ове студије су базирале искључиво на губитку килограма и нису пратиле здравствено стање људи, па није познато како утичу на најчешће проблеме људи, попут дијабетеса или болести срца. Али, једна студија је упоредила и здравствену страну две споменуте дијете, где се дошло до закључка да је смањење угљених хидрата имало позитивнији утицај на срце, јер се губило више килограма па се тако и смањио ризик од срчаног удара.
Ово су две популарне дијете које искључују угљене хидрате и масноће, али би свака особа која одлучи да сагорева калорије на овај начин, морала да се консултује са својим лекаром.
АТКИНСОНОВА ДИЈЕТА
Ova dijeta isključuje unos ugljenih hidrata u organizam kako biste pomogli telu da se očisti od naslaga sala. Sa ovom dijetom nećete biti gladni, jer ne morate jesti samo tri puta na dan. Ali, morate biti istrajni, jer ako samo jednom pojedete komadić hleba ili bilo čega što sadrži ugljene hidrate, organizam će blokirati topljenje masnih naslaga. Ova dijeta nije za svakoga jer bi zbog obilja proteina ljudi sa zdravstvenim problemima trebalo da konsultuju lekara pre početka dijete.

Zabranjeno: hleb, kromprir, brašno, pirinač, soja, grašak, prezle, pohovano meso, testetnine, kikiriki, lešnik, viršle, zapršku, mlečne proizvode, grickalice, sladoled, čokolada, voće, šećer...
Dozvoljeno: Sve vrste mesa, sve vrste ribe, sve vrste salata, jaja, kafa

ORNIŠOVA DIJETA
Дијета доктора Орниша се углавном базира на веганском начину исхране, који би требало да прати редовну физичку активност. Препоручујем јести мање оброка, али чешће. Ова дијета држи стрес под контролом и смањује ниво холестерола у крви.
Дозвољено:  Све врсте зрневља, махунарке, воће и поврће, млечни производи са минималним млечним мастима.
Забрањено:  Све врсте меса, уље, као и авокадо, маслине, орахе, масти и шећер.
 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.