KIRIJA U OVOM GRADU JE JEDAN EVRO GODIŠNJE: Ako ispunjavate ove sitne uslove, možete tamo da živite (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 29.Avg.2016, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KIRIJA U OVOM GRADU JE JEDAN EVRO GODIŠNJE: Ako ispunjavate ove sitne uslove, možete tamo da živite (FOTO)

Fugeri, mesto u bavarskom gradu Augsburgu, jeste najstariji stambeni kompleks u upotrebi na svetu, a godišnja stanarina u njemu košta manje od jednog evra.

Ovaj kompleks napravio je Jakob Fuger, jedan od najbogatijih i najmoćnijih finansijera u istoriji, koji je svojim naslednicima ostavio više od sedam tona zlata. Imao je poslovne veze sa Vatikanom, Rimskim carstvom i Habsburzima.

Nezadovoljan materijalnim dobrima, Jakob je bio posvećen činjenju dobrih dela.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs <<
Uz pomoć svog brata, on je finansirao izgradnju Fugeria sa početnim depozitom od 10.000 guldena, između 1514. i 1523. godine.

Ovaj kompleks za siromašne ponudio im je usko povezanu religioznu zajednicu sa veoma jeftinim smeštajem.

Stanovnici su većinom bili zanatlije i nadničari, a od 1681. do 1694. godine Fugeri je domom zvao i pradeda Volfganga Amadeusa Mocarta, poznatog austrijskog kompozitora.

Foto: Wikimedia/Silvionus123

Njegovi stanovnici plaćaju istu kiriju kao i 1520. godine, koja iznosi 1 tadašnji gulden, a današnjih 88 centi, što Fugeri čini veoma popularnim mestom za stanovanje.

Foto: Wikimedia/High Contrast

Liste čekanja za useljenje iznose oko 4 godine, a da bi se neko uopšte razmatrao za useljenje, mora ispunjavati neke uslove.

Foto: Wikimedia/Alois Wüst

Ako želite da vam Fugeri bude dom, morate biti katolik i učestvovati u tri dnevne molitve, imati više od 60 godina, živeti najmanje 2 godine u Augsburgu i biti skromnog materijalnog stanja, ali bez duga.

Foto: Wikimedia/Wolfgang B. Kleiner

Od stanovnika se očekuje i da doprinose zajednici time što će preuzeti ulogu noćnog čuvara, crkvenjaka ili baštovana.

Foto: Wikimedia/Flickr/Roger Wollstadt

Za one koji pak ne ispunjavaju uslove, tu je uvek turistički obilazak: ovo mesto godišnje poseti oko 200.000 turista, a zanimljiva istorija, kao i socijalna komponenta, doprinose zanimanju za ovo neobično nemačko mesto.

Pogledajte video:



(Telegraf.rs / Klix.ba)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Godišnja kirija 1 EUR, birajte jedan od tri posla

Izvor: B92, 29.Avg.2016

Fugeraj je jedno od najstarijih svetskih kompleksa socijalnog stanovanja. Godišnja stanarina u ovom naselju iznosi manje od jednog evra...Da bi se doselili u ovaj gradić, u bavarskom gradu Augzburgu, morate da ispunjavate posebne uslove...Fugeraj je napravio Jakob Fuger, jedan od najbogatijih i najmoćnijih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.