Jama Bezdanka ipak ima dno

Izvor: B92, 28.Nov.2014, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jama Bezdanka ipak ima dno

Grupa avanturista na čelu sa jednim od najboljih srpskih speleologa Vladimirom Rankovićem iz Valjeva uspešno je razbila jedan od najvećih mitova babušničkog kraja.

Meštani ovog sela verovali su da ova jama, kako joj i samo ime kaže - nema dno, ali se ekipa avanturista i speleologa spustila na dno jame čija je dubina čak 80 metara i predstavlja pravi biser prirode.

Mnogi su verovali, naročito tragači za zlatom, da jama Bezdanka predstavlja jedan od ulaza u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mitski podzemni Zlatni grad. U njemnu je po predanjima, koja se vekovima prenose s kolena na koleno, sakriveno i legendarno blago Pop Martina, sveštenika koji se, kada su mu Turci ubili ženu, odmetnuo u hajduke i decenijama od turskih karavana koji su transportovali zlato ka Istanbulu, otimao dragocenosti koje je skrivao na mestu koje i dan danas podgreva maštu brojnih tragača za blagom Pop Martina.

Po rečima organizatora akcije Marka Nikolića, koji ujedno organizuje i avanturističku trku “Lužnički megdan” ova pećina bila je pravi mit ovog dela Srbije.

"Ekipu su osim Rankovića i mene činili još i jedna dama Milica Ignjatović, takođe speleolog iz Valjeva i jedan od najboljih avanturističkih fotografa Srbije Miloš Milenković iz Subotice. Nismo prva ekipa koji je ušla u pećinu, ali smo prvi koji su istražili do kraja celu jamu i fotografisali ovaj impozantan biser prirode uprkos veoma teškim uslovima. U realizaciji ove akcije pomogla nam je Turistička organizacija Babušnice zbog čega smo zahvalni direktoru Milanu Stamenkoviću" - kaže Nikolić.

Prema rečima vođe ekipe speleologa Vladimira Rankovića, cela ekipa je oduševljena lepotom i impozantnošću Bezdanke. Nakon ankerisanja i postavljanja ulaznog sidrišta, oduševljenje se povećava lepotom, širinom i tajnovitošću dvorane tih dimenzija na vrhu blagog brega Presečke čuke. Ulaz se nalazi na 1.170 metara nadmorske visine. Jama je nastala veoma davno, u ranom periodu nastanka krečnjaka.

Ukupna dubina ide do 80 metara. Impozantna vertikala i svakako osvežavajuća akcija u životima speleologa.Vanredno lepa jama u svakom slucaju - kaže Ranković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.