Igrajući završili 66. sezonu

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Dec.2014, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igrajući završili 66. sezonu

BANJALUKA - Cjelovečernjim koncertom narodnih igara i pjesama, izvođački ansambl Centralnog kulturno-umjetničkog društva mladih "Veselin Masleša" svečano je završio 66. sezonu pred prepunom salom Narodnog pozorišta RS u Banjaluci.

Publika je imala priliku da vidi različite tradicionalne igre, kao i da uživa u narodnim nošnjama koje su igrači nosili.

"Na koncertu su nastupila 62 člana izvođačkog ansambla i 12 članova narodnog orkestra CKUDM 'Veselin Masleša'. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Gosti na večerašnjem koncertu bili su članovi ženske i muške pjevačke grupe Katedre za etnomuzikologiju Univerziteta u Banjaluci, koji su izveli tradicionalne pjesme i igre", istakao je Rajnat Majstorović, sekretar ovog društva.

Ansambl je bio kostimiran iz poznatog "Maslešinog" fundusa narodnih nošnji u posebne kostime odabrane prema programskom repertoaru. Posjetioci koji su naviknuti na visok izvođački nivo "Maslešinih" ansambala uživali su u ovoj večeri. "Masleša" organizuje četiri cjelovečernja koncerta u Banjaluci tokom godine, a ovo je bio završni.

"Na završnom cjelovečernjem koncertu članovi 'Masleše' izveli su koreografije narodnih igara iz RS, Srbije i Makedonije, uz pratnju narodnog orkestra i samostalne tačke muške pjevačke grupe", istakao je Majstorović.

On je dodao da, pored teške finansijske situacije koja je zadesila kulturne institucije u RS, CKUDM "Veselin Masleša" brine o tradiciji i svojim nastupima ne dozvoljavaju da ona ode u zaborav.

CKUDM "Veselin Masleša" postoji još od davne 1948. godine, kao dobrovoljno udruženje građana, s ciljem da kroz organizovani rad prvenstveno sa mladim generacijama njeguje, čuva od zaborava i javno prezentuje autentične oblike tradicionalne narodne kulture i umjetnosti, kao i da razvija ostale oblike kulturnog i umjetničkog djelovanja.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.