Izvor: Kurir, 12.Jan.2017, 14:58 (ažurirano 02.Apr.2020.)
(FOTO) OVO POVRĆE JE IZVOR ZDRAVLJA: Jedite ga što više ove zime, ali i tokom cele godine
.
Cvekli njenu prepoznatljivu tamno-crvenu boju, kao i snažna antikancerogena svojstva daje sastojak antocijanin No, osim toga, cvekla je izuzetno bogata betainom, koji joj pa daje izuzetna protivupalna svojstva, čuva naše srce, dok vitamini B1, B2, B12 i C, gvožđe, magnezijum i još brojni korisni sastojci iz cvekle naš organizam čine jakim i zdravim
Cvekla tako reguliše cirkulaciju krvi, održava normalni nivo holesterola i pomaže kod normalnog rada jetre, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << a izuzetno je odlična i u borbi s anemijom i u borbi protiv starenja, jer ga usporava Uz to, ima visok udeo antioksidansa, celuloze i pektina, a oni nam uvelike pomažu olakšati probavu
Takođe, cvekla se uvek preporučuje sportašima, zato što povećava njihovu snagu i izdržljivost njihova organizma, ali preporučuje se, naravno, i svima drugima zbog svih njenih zdravstvenih prednosti A jesti je se može na stvarno različite načine
Možete je jesti sirovu, skuvanu, ispečenu, ali lišće nikako ne bismo trebali bacati S obzirom da je izuzetno bogato kalijumom i njega skuvajte zajedno sa ciklom Jer, najnovija istraživanja su pokazala kako konzumiranje hrane bogate kalijumom, uz smanjeni unos natrijuma, umanjuje rizik od srčanih bolesti za čak 21 posto
(Nethr)
Autor: Foto: Shutterstock