Evo zašto su skoro svi putnički avioni BELE BOJE

Izvor: Telegraf.rs, 28.Sep.2016, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo zašto su skoro svi putnički avioni BELE BOJE

Neke stvari su potpuno očigledne, a mnogi možda to ni ne primete, a takva stvar je boja putničkih aviona, odnosno da su oni uglavnom beli.

Ne znamo da li spadate u kategoriju onih ljudi kojima to uopšte nije zapalo za oko, ili pripadate onima koji se pitaju zašto je tako, ali mi ovde otkrivamo glavne razloge:

1. Na beloj boji se najlakše uoče pukotine, curenje ulja i slični problemi pa ova boja omogućava brže otklanjanje kvarova.

2. Bela boja najbolje reflektuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << toplotu i svetlost i najbolja je za sprečavanje preteranog zagrevanja metala.

3. Bela boja najsporije bledi, pa se avion, u toku njegovog "ranog veka", ređe prefarbavaju.

4. Farbanje aviona je dug i zahtevan posao, ali farbanje u belo više se isplati od farbanja u bilo koju drugu boju. Potrebno je između dva dana i dve nedelje (zavisno od budžeta) da se kompletno prefarba ceo avion.

5. Kompanije retko kupuju avione koji nisu beli pa proizvodnja aviona u ostalim bojama nije isplativ posao.

(Telegraf.rs / Izvor: radiosarajevo.ba)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.