EVO ŠTA KAŽU MAJMUNI: Naučnici su preveli njihov jezik za vas

Izvor: Telegraf.rs, 22.Dec.2014, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVO ŠTA KAŽU MAJMUNI: Naučnici su preveli njihov jezik za vas

Primati iste vrste, iako su udaljeni jedni od drugih, izuzetno razgovetno međusobno komuniciraju i slažu proste rečenice kako bi jedni druge upozorili na nadolazeću opasnost

Najnovije istraživanje je dovelo naučnike do neverovatnih otkrića, koja su i najveće poznavaoce životinjskih vrsta iznenadila. Rezultati ovih eksperimenata pokazali su da majmuni, ne samo da imaju svoj jezik, nego imaju i različite lokalne dijalekte.

Stručnjaci su lingvističkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << analizom čak došli do otkrića da neke vrste majmuna koje borave na različitim geografskim lokacijama imaju svoj alarmni krik kojim javljaju da se približavaju opasni predatori.

Pa su tako snimani Kempbelovi majmuni u Tai šumama u Obali slonovače i otkriveni njihovi različiti krici koji najavljuju dolazak leoparda ili orla. Međutim, jedinke iste vrste koje žive u Sijera Leoneu, imaju sasvim druga značenja za ove glasove i zvuke.

Foto: sxc.hu/zatrokz

- Naša istraživanja pokazuju da pojedini majmuni razlikuju koren reči i sufiks i da njihovim kombinovanjem uspevaju da opišu pojedine pretnje i opasnosti - rekao je vođa studije Filip Šlenker iz Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) koji je i profesor na Univerzitetu u Njujorku.

Primati iste vrste, iako su udaljeni jedni od drugih, izuzetno razgovetno međusobno komuniciraju i slažu proste rečenice kako bi jedni druge upozorili na nadolazeću opasnost.

(Telegraf.rs/ Izvor: iflscience.com)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.