Da ove serije nisu snimljene, svet bi bio potpuno drugačije mesto

Izvor: Blic, 01.Apr.2015, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da ove serije nisu snimljene, svet bi bio potpuno drugačije mesto

Od četiri mlade i emancipovane žene u seriji "Seks i grad", koje su redefinisale muško-ženske odnose, preko serije "Kozbi šou" koja je nenametljivo promovisala porodične vrednosti, do četiri prijatelja u seriji "Sajnfild", koji su nespecifičnim humorom zabavljali milionski auditorijum - predstavljamo vam TV likove koji su imali najveći uticaj na gledaoce.

Rejčel (Dženifer Aniston), Fibi (Lisa Kudrou), Monika (Kortni Koks), Ros (Dejvid Švimer), Džoi (Met Leblank) i Čendler >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (Metju Peri) su likovi iz američke serije "Prijatelji" koji su godinama uveseljavali TV gledaoce. Emitovano je ukupno deset sezona a serija je izvršila uticaj na popularnu kulturu širom sveta. Ne samo da su ženski likovi diktirali modne trendove, već je i svaka promena frizure Rejčel Grin koju je tumačila Dženifer Aniston, bila uvek kopirana.

Takođe, enterijer kafića "Central perk", u kojem su snimljene nebrojena scene, inspirisao je otvaranje mnogih sličnih kafića širom sveta, iako kafić sa ovim nazivom nije postojao u Njujorku.

Interesantno je i da je veliki broj arapskih emigranata u SAD, po sopstvenom priznanju, učio engleski jezik gledajući "Prijatelje".

Serija "Kozbi šou" emitovala se od 1984. do 1991. godine, a radnja je pratila zgode i nezgode mnogočlane porodice Hakstabl: ginekologa Klifa (Bil Kozbi) i njegove supruge Kler (Felicija Rašad), inače advokatice, njihovih kćerki Sondre, Deniz, Vanese i Rudi, i  njihovog sina Tea.

Osnovu svake epizode činio je Bil Kozbi u ulozi dr Hakstabla, sa svojim “mudrim” zapažanjima o vrednostima porodičnog života i prepoznatljivim humorom.

Iako su uvek dominirale komične situacije, serija se bavila i nekim ozbiljnijim temama, kao što su poteškoće u učenju ili nevolje tinejdžera sa neželjenom trudnoćom.

Prošle godine, serija "Sajnfeld" obeležila je 25 godina od emitovanja prve epizode.Tokom 90-ih, "Sajnfeld" je bila od onih serija koje su dominirale malim ekranima i čije su mnoge poštapalice ušle u leksikon popularne kulture. Međutim, sudeći po lošoj gledanosti prve dve sezone, uspeh serije koja je govorila "ni o čemu"  konkretnom, mnoge je iznenadio.

Svih devet sezona prati svakodnevni život četvoro nekonvencionalnih prijatelja sa Menhetna, a centralni lik je komičar Džeri Sajnfeld, koji u seriji igra sebe. Tu je  još i njegova bivša devojka, energična i ironična Ilejn (Džuija Luis Drajfus), potom Džerijev najbolji drug Džorž Konstanca (Džejson Aleksandar), koji u stalnom  sukobu sa ostatkom sveta uvek izvuče deblji kraj i komšija Kozmo Krejmer (Majkl Ričards), koji često upada u nemoguće situacije.

Možda i više nego ostale na ovoj listi, serija "Seks i grad" je izvršila ozbiljan uticaj na popularnu kulturu, ali i na drugačije shvatanje muško-ženskih odnosa. Prva epizoda emitovana je 1998. godine a poslednja 2004. a nakon završetka serije snimljena su dva filma, koja su prikazala nove dogodovštine Keri, Šarlot, Mirande i Samante.

Kritičari su uglavnom hvalili seriju zbog iskrenih dijaloga o ženama i seksu, jer na realan način prikazuju seksualno ponašanje i način života mnogih urbanih Amerikanaca. Međutim, oba filma, iako su doživela ozbiljan komercijalni uspeh, propustila su da zadovolje strogi sud kritike.

Serija "Beverli Hils" je bila prva tinejdž sapunica, koja je prikazivala bogat i lagodan život američkih tinejdžera. Prikazivala se tokom 90-ih, a zgode nestašnih tinejdžera sa Beverli Hilsa, pratio je tada milionski auditorijum.

Serija počinje kada se blizanci Brenda (Šenon Doerti) i Brendona Volš (Džejson Prisli), sa roditeljima dosele iz Minesote na luksuzni Beverli Hils. U početku su njih dvoje centralni likovi, a kasnije kada se prilagode stilu života na Beverli Hilsu, priča se širi i na njihove prijatelje iz škole: Keli Tejlor (Dženi Gart), Dilan Mekoj (Luk Peri), Dona Martin (Tori Speling) i drugi.

Serija govori o kontroverznim društvenim temama, kao što su prava homoseksualaca, alkoholizam, droga, samoubistvo tinejdžera, sida i tinejdžerska trudnoća.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.