Da li ste u vezi sa narcisom?

Izvor: 011vodič.com, 23.Maj.2015, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ste u vezi sa narcisom?

Pročitajte ove znakove koji karakterišu narcisoidne tipove i načine kako da pobegnete iz ovakve veze brzo!

Narcisoidnost se obično koristi kao negativna karakterna osobina – način da neko istakne sebe. Nažalost, narcizam je mnogo više od toga! Ljudi sa narcističkim poremećajima mogu veoma štetno uticati na odnose u vezi i mogu ozbiljno oštetiti sopstvene vrednosti svojih partnera.
Ako izlazite sa nekim ko je narcisoidan, u početku, može vam se dopasti njegovo samopouzdanje >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << i njegova velika aura. Ali, kako odnos napreduje, ubrzo ćete shvatiti da oni koji tvrde da su savršeni, počinju da bivaju štetni po vas.
Ovi opisi eventualno znače da ste u vezi sa narcisom. Ako je vaš odgovor “da” na više od nekoliko znakova, možda ćete morati da razmotrite da li je vaš odnos zaista zdrav za vas u budućnosti!
Njegova omiljena tema razgovora je … Ja sam
Ovo je jedan od najočiglednijih tragova da bi vaš partner mogao biti narcisoidan. Narcisi nisu zainteresovani za razgovor, tačnije za teme koje se odnose na druge ljude. Njih ne zanima vaš dan, ili vaša osećanja.
Želi da bude priznat kao poseban i očekuje poseban tretman
Narcisi veruju da su bolji od većine ljudi. Ne samo da veruju da su posebni, oni žele da drugi to znaju. Oni očekuju poseban tretman, npr. zaslužuju skupe poklone, monopol vašeg vremena.
On je uvek žrtva
Jedan od najpoznatijih štetnih ponašanja narcisa je njihova ideja da su uvek žrtve u bilo kojoj situaciji. Ovo je štetno za vezu, jer ste stalno u dramatizaciji njihovog način života, jer oni istinski veruju da su stalno omalovažavani ili povređeni od strane drugih. Verovatno to rade, jer uživaju u pažnji. Ovo je oblik manipulacije koje se možda teško prepoznaje, ali može biti vrlo iscrpljujući za vas dok pokušavate da zadržite svog partnera srećnim.
On je pun zavisti
Dok narcisi misle da su posebni, oni su neverovatno zavidni. Često su ljubomorni tipovi. Ljubomora se može proširiti na posao, posede, prijateljstva. Mogu vas dovesti do gorkih brojnih razgovora, gde pokušavaju da vas ubede da zaslužuju više od osoba na koje je usmerena ljubomora.
Nije u stanju da saoseća sa vama
Narcisi nisu zainteresovani za osećanja drugih – ako se nadate razgovoru o svojim problemima, možda ćete morati da pogledate negde drugde. Ova neravnoteža može biti veoma štetna u vezi, jer nikada nećete osećati da dobijate podršku koju želite i “trebate” od vašeg odnosa.
On je arogantan
Arogancija je osobina veoma nepristojna, a ako je vaš partner narcisoidan, često možete primetiti i aroganciju. Ovo može biti veoma neprijatno u mnogim društvenim situacijama.
Empatija
Narcisi ne pokazuju empatiju za druge ljude, njima je vrlo lako da iskoriste druge oko njih. Ovo se može videti kroz emocionalnu-manipulaciju, obmanjivanje, odnosno upotrebom očiglednih laži.
On je dramatičan i preemocionalan
Ovo je još jedna osobina koju možete uočiti, ako je vaš partner narcisoidan tip. On će verovatno preterivati u raznim situacijama. Ovo može stvoriti problem, jer nikada ne znate da li se stvarno desila uznemiravajuća situacija ili je to samo još jedna preterana reakcija da se privuče pažnja.
Kako pobeći od narcisoidnog tipa?
Kao prvo, proverite da li ste sigurne u vašu odluku, jer će vaš partner pokušati sve svoje manipulativne taktike da vas zadrži u vezi. Sledeće, potrebno je da ga pripremite za odlazak, jer kad jednom narcisoidan tip shvati da se vi “nećete vratiti”, on će koristiti novi izvor za dramu.
Ukoliko ste upravo izašli iz veze sa narcisiodnim tipom, potrebno je neko vreme da se brinete o sebi! Možda, treba da odete na neku terapiju ili provedete mnogo vremena sa prijateljima koji će vas oraspoložiti i uticati pozitivno na vas. Biti u vezi sa nekim ko čini da se loše osećate, manipuliše vama i nema nikakva saosećanja je mentalno, emocionalno i fizički iscrpljujuće.
Biti u vezi sa narcisom je jedna od najgorih vrsta ljubavnih veza koju ikada možete doživeti. Dakle, ako ste u tekstu pronašle da ponašanje vašeg partnera odgovara ovim opisima, suočite se sa njim, pokušajte da razgovarate i promenite nešto. Šanse su zaiste male, nekada je najbolje otići iz ovakve veze, pre nego što vi postanete žrtva narcisa.
The post Da li ste u vezi sa narcisom? appeared first on 011VODIC.COM.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.