Blago staro 300 godina nađeno nedaleko od obala Floride

Izvor: Blic, 31.Jul.2014, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blago staro 300 godina nađeno nedaleko od obala Floride

Porodica lovaca na blago našla je u Atlanstkom okeanu kod Floride jedan deo ritualne ogrlice koju su nosili španski sveštenici, saopštili su u utorak zvaničnici, a prenosi “Dejli mejl”.

Nađeni deo filigranske zlatne ogrlice se savršeno uklapa sa delom koji je nađen pre 25 godina, rekli su španski istoričari.

Erik Šmit je prošlog meseca zajedno sa svojim roditeljima zaronio do morskog dna na kome se nalaze olupine 11 brodova koji su potonuli tokom uragana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1715. godine.

Našli su deo zlatnog priveska koji su na lancu nosili sveštenici tokom pričešćivanja.

Novčana vrednost nađenog predmeta još nije utvrđena.

“To je neprocenjivo, jedinstveno otkriće”, rekao je Brent Brizben, menadžer kompanije “Queens Jewels” koja ima imovinska prava na olupine ovih brodova.

Porodica Šmit je prošle godine u ovim olupinama našla zlatnike i lance vredne oko 300.000 dolara.

Oni su počeli da rone iz hobija, a sada imaju agenciju “Booty Salvage” koja se bavi pronalaženjem artefakata u moru i okeanu.

Prema zakonu, država Florida može da uzme 20 odsto blaga koje nađu Šmitovi, a ostalo dele porodica i kompanija “Queens Jewels”.

VIDEO: Erik Šmit je snimio otkriće kamerom pričvršćenom na glavi

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.