BOLNICA ZA LUTKE Mesto gde zadovoljne mušterije plaču

Izvor: Blic, 30.Avg.2014, 07:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOLNICA ZA LUTKE Mesto gde zadovoljne mušterije plaču

Iako prodavcima ne bi trebalo da bude cilj da rasplaču, u "Bolnici za lutke" koja u australijskom gradu Sidneju postoji već 101 godinu, radnicima su suze mušterija upravo dokaz da dobro rade posao.

Vlasnici kažu za Rojters da je u eri masovne proizvodnje plastičnih lutaka u svetu preostalo svega nekoliko bolnica za lutke.

- Mi smo jedni od poslednjih koji sve čine kada su u pitanju lutke, malo je ostalih onih koji su sposobni za takvu vrstu posla - navodi Džef >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Čepmen (67), "glavni hirurg" ovog porodičnog biznisa koji je njegov otac osnovao pre više od veka.

Od tada su u sidnejskoj "Bolnici za lutke" uspeli da "izleče" tri miliona lutaka, plišanih meda, konjića na ljuljanje i raznih igračaka na navijanje koje su im donosila deca iz Australije i sa Novog Zelanda.

- Imali smo klovna velikog kao čovek i četiri metra dugačkog krokodila, plišanog, ne pravog - našalio se Čepmen i dodao da je najčešći problem sa lutkama vezan za njihovu kosu i oči.

Jedno od prednosti rada u ovakvoj bolnici jeste to što se odmah vide reakcije mušterija kada dođu da preuzmu svoju dragocenu igračku.

- Tu ima i muškaraca i žena, očigledno da ima više žena koje donose lutke i plišane mede na opravku, ali je i podosta muškaraca koji su vezani za svoje plišane mede - objašnjava on i navodi da se dešavalo da se ljudi bukvalno rasplaču kada vide da im je draga igračka ponovo kao nova.

U radnji koja se nalazi u predgrađu Sidneja zaposleni nameštaju lutkama prste na nogama i rukama, glave i popravljaju oči žrtvama dečijih igrarija ili napada kućnih ljubimaca. Ponekad na popravku stižu lutke kojima su se vlasnici igrali pre više decenija.

- Mnogo naših pomagala je kao i kod hirurga - Keri, koji u ovoj bolnici radi 25 godina.

Kao i u pravoj bolnici, i tu rad zavisi od dostupnosti osoblja i radnih obaveza specijalista. Gejl Grejndžer je specijalizovana za noge, stopala i prste.

- Najmanje volim oči. Jako je teško pravilno ih namestiti, tako da to potraje. Ponekad moram da ih radim po tri puta da bih bila zadovoljna - objašnjava Grejndžerova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.