7 francuskih običaja koje turisti ne razumiju

Izvor: Cafe.ba, 25.Okt.2014, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

7 francuskih običaja koje turisti ne razumiju

Francuska je dom mnogim običajima koje brojni turisti ne razumiju ili im se jednostavno čine čudnim, piše ''Business Insider''.

Pogledajte koji sve to običaji i navike Francuza zbunjuju turiste, pogotovo one iz SAD:

1. Francuzi ne piju sve ledeno hladno (mlijeko, voda, sokovi...) 

Francuzi se skoro uvijek odlučuju za napitke čija temperatura je približna a sobnoj temperaturi. Zapravo, kada vam u kafiću ili restoranu donesu vodu, možda ćete >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << zateći ili zbuniti konobara ukoliko zatražite led.

2. Faire la bise 

Dupli poljubac na oba obraza. Ljubite se sa svima koje sretnete, ali ukoliko poljubite nekoga na žurci kako bi se pozdravili jer idete, a pritom se još malo zadržite, to se može smatrati krajnje nekulturnim.

Međutim, ovi poljupci su u posljednje vrijeme rezervisani uglavnom za pozdravljanje žena, ili žena i muškaraca, ali ponekad se praktikuje i između muškaraca starijih generacija. Ovo pritom sa sobom ne nosi nikakvu seksualnu konotaciju, na žalost mnogih turista iz SAD.

3. Užasna vožnja 

U Francuskoj vam je dozvoljeno da vozite kao potpuni manijak, a svi vozači ne smatraju se građanima druge klase naspram osoba koje prelaze ulicu van pješačkog prelaza ili na crveno.

4. Hranjenje djece ukusnom hranom za odrasle 

Francuski roditelji ne uništavaju ukus djece za dobrim namirnicama prije nego što se on zapravo i formira. Djeca sjede zajedno sa roditeljima i jedu istu ukusnu hranu kao i oni.

5. Pomaganje potpunim strancima iz društvene solidarnosti 

Žitelji mnogih drugih zemalja, posebno SAD, plaše se da pomažu sugrađanima i strancima iz straha da ih oni mogu iz nekog razloga tužiti ukoliko se prilikom pružanja pomoći povrijede.

U Parizu, ukoliko vidite osobu sa problemom, smatra se kulturnim i potpuno normalnim da joj pomognete.

Ukoliko nemate sitninu da kupite kartu za metro, veoma je uobičajeno da vam neko od prolaznika jednostavno da novac da je kupite.

6. Pakovanje sopstvenih namirnica na kasi 

Ukoliko ste navikli da vam radnici u prodavnici pakuju namirnice u kesi, od toga ćete se vrlo brzo odvići.

7. Pričanje o politici tokom večere 

Žitelji mnogih zemalja klone se nezgodnih tema prilikom obroka, ali to nije slučaj sa Francuzima koji jednostavno vole intelektualne debate.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Francuski običaji koje turisti ne razumeju

Izvor: Radio 021, 25.Okt.2014

Francuska je dom mnogim običajima koje brojni turisti ne razumeju ili im se jednostavno čine čudnim...Pogledajte koji sve to običaji i navike Francuza zbunjuju turiste, pogotovo one iz SAD:..1. Francuzi ne piju sve ledeno hladno (mleko, voda, sokovi..)..Francuzi se skoro uvek odlučuju za napitke...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.