29. novembar -Šta se to (s)mućkalo u Jajcu?

Izvor: Prva.rs, 29.Nov.2014, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

29. novembar -Šta se to (s)mućkalo u Jajcu?

Danas, 29. novembra 2014. godine, navršava se 71 godina otkako je u Jajcu, u Bosni i Hercegovini, održano Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), čime su udareni temelji druge Jugoslavije.
Taj dan bio je najveći praznik u zajedničkoj državi i obeležavao se kao Dan Republike. Posle završetka rata, prema uvedenom  Zakonu o državnim praznicima, Dan republike se proslavljao dva (neradna) dana, uz svečane akademije i počasne plotune, a 1964. >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << ustanovljena je i nagrada AVNOJ. Neretko bi padao i za dane oko vikenda, tako da bi se produžavao na još dan ili dva, znači četiri.
Tog dana mama me je terala da, umesto iscepanih farmerki i starki, obučem haljinu sa karnerima i lakovane cipele i da se pristojno ponašam.
Jelo se prase.
Glavni gradski trgovi bi bili ukrašeni zastavama SFRJ, dok bi se u fabrikama za radnike organizovali kulturno-umetnički programi.
Slušala sam „Pušenje“. Nosila sam maramu i kapu, a da me pitaš zašto, pojma nemam. Mala sam bila.
Živeli smo na uglu Cvijićeve i 29. novembra (gle koincidencije). Pitala sam danas Milomira Marića, novinara, da mi kaže nešto o tom kultu. On mi je rekao da mi i danas ulicu Despota Stefana zovemo 29. novembra, iako je despot Stefan bio veća faca čak i od cara Dušana.
I još mi je rekao da ćemo tek 2025. godine da isplivamo iz Jajca.
Ali, ako hoćete u mali vremeplov, evo kako da proslavite praznik.
U subotu, 29. novembra, od 10 do 20 sati u kafani „Đeram” u Starčevu, nadomak Pančeva, biti priređena proslava Dana republike, uz tradicionalni svinjokolj, takmičenje u pripremanju svinjskog paprikaša, pravljenje čvaraka i slanine, uz muziku koja je obeležila Titovo vreme, crvene marame, jugoslovenske zastave i sve što je nekada pratilo jedan od najvećih, ako ne i najveći praznik u SFRJ.
Igranka u Bozidarcu! 29.novembra od 20h duh starog Beograda u sali u kojoj su održavane igranke pre 50 godina . Tri benda „The Neon Kings“, „Bricks and Cans“ i „Exeri“ sviraće čuvene hitove 50. i 60. godina.  Karta - 300 dinara u Feliks šopu, TC Sremska.

 

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.