15 božanstvenih reka sveta (FOTO)

Izvor: B92, 20.Sep.2014, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

15 božanstvenih reka sveta (FOTO)

Reke su svojevrsne arterije u telu naše planete. Pravi izvor života.

Foto: Mike / Flickr.com

Osim toga, reke omogućavaju brz saobraćaj i interesantan pogled na zemlje kroz koje protiču.

Predstavljamo vam 15 reka koje vredi videti uživo, a koje su odabrane na osnovu pet kriterijuma: lepota pejzaža, divlji svet, kulura, avantura, mogućnosti za aktivnosti na vodi.

Foto: Igor Mironovsky / Flickr.com

Prema staroj ruskoj poslovici, poznavati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusiju, znači poznavati Volgu.

Reka koja protiče kroz srce ove zemlje, “Majka Volga” prolazi kroz 11 od 20 najvećih gradova Rusije, što objašnjava zašto je tako popularna za krstarenja.

Ipak, zamrznuta je tokom tri meseca godišnje, pa ju je najbolje posetiti u jeku leta.

Foto: putneymark / Flickr.com

Kina je možda poznata po Jangceu, ali mnogi smatraju da je reka Li, ili Lišui, daleko lepša.

Geolozi su odavno zaljubljeni u karstni krajolik kroz koji protiče i povezuje krečnjačke litice vijetnamskog Ha Long zaliva i provincije Guangsi.

Iako je moguće uplatiti ture koje vode duž celog njenog toga, neki se opredeljuju da je obiđu na tradicionalan načina – na splavovima od bambusa.

Foto: vostok 91 / Flickr.com

Ova predivna reka duž čijeg toka ima mnogo zamaka koji svedoče o istoriji Evrope, možda je i najbolji izbor ako želite rečno krstarenje Starim kontinentom.

Usput ćete moći da obiđete brojne vinograde i uživate u božanstvenim pejzažima Francuske.

Foto: tsaiproject / Flickr.com

Glavni vodeni put severozapada SAD, Kolorado nudi ponešto za svakog putnika.

Izvire u Stenovitim planinama, a zatim ga zauzdavaju brane zahvaljujući kojim su nastala veštačka jezera Pauel u Arizoni, Mid u Nevadi i Havasu na granici Kalifornije i Arizone.

Svako od njih postalo je popularno izletište, ali najveći broj posetilaca ipak privlači deo reke koji protiče kroz Veliki kanjon.

Dalje ka jugu, reka protiče kroz utočišta retkih životinja, pre nego što se potpuno isuši u Meksičkoj pustinji.

Foto: Eric Pheterson / Flickr.com

Poznata kao reka “koja je pobegla iz raja”, Kanjo Kristales u centralnoj Kolumbiji gotovo uvek se nalazi na listama najlepših reka sveta.

Najveći deo godine, ova pritoka reke Orinoko, liči na bilo koju reku na svetu. Međutim, tokom leta, kada toplota olakšava razmnožavanje rečnih algi, reka doživljava pravu “eksploziju” boja.

Dugo godina je zbog vojnih intervencija u ovom području bila van domašaja turista, ali sada je konačno mogu posetiti.

Foto: Michael Gwyther-Jones / Flickr.com

Iako Nil protiče kroz ukupno 11 država, većina ljudi najdužu reku na svetu povezuje sa Egiptom.

Od Doline kraljeva, do monumentalnog Hrama u Luksoru, reka prolazi kroz gotovo sva mesta u Egiptu sa arheološkim nalazištima.

Krstarenje je obično najbolji način da sve na miru razgledate i posmatrate život koji zajedno s rekom teče poslednjih 5.000 godina.

Foto: Valentina Requesens / Flickr.com

Ova reka nastaje zahvaljujući glacijalnim jezerima u Argentini, zahvaljujući kojim ima kristalnu boju akvamarina. Ona prelazi Ande i u slapovima teče niz jugoistočne padine Čilea, gde se između novembra i marta skupljaju zavisnici od adrenalina, željni da ukrote njene brzake splavom ili kajakom.

Oivičena šumama i granitnim liticama, ova fascinantna reka popularna je i među pecarošima, a posećuju je i ljubitelji biciklizma, planinarenja i jahanja.

Foto: Bobinson K B / Flickr.com

Najnaseljeniji rečni basen na svetu “Majka Ganga” svakako nije najčistiji ili najlepši vodeni tok na svetu, ali je za mnoge najsvetiji.

U njoj se kupaju hiljade hodočasnika kod svetog grada Varanasi. Ipak, ako ne pripadate hinduističkoj veri, bolje bi bilo da je obiđete bliže njenom himalajskom izvoru.

Tu se nalazi grad Rišikeš iz kog kreću rafting ture Gangom.

Foto: Frank Kovalchek / Flickr.com

Ova reka koja teče jugom poluostrva Kenaj na Aljasci predstavlja najpopularniju destinaciju za pecaroše širom SAD.

Svake godine, ovde se mreste lososi, zbog kojih pored reke možete videti i grizlije i losove, mrke medvede i brojne vrste ptica.

Beluga kitovi, takođe se mogu videti u proleće u donjem toku reke.

Ova prelepa reka idealna je za safarije ili višednevne avanture na kajaku.

Foto: Francisco Anzola / Flickr.com

Ako ste već videli veličanstveni Mekong, trebalo bi da posetite Mjanmar, gde rečni turizam postaje sve popularniji.

Nekoliko međunarodnih kompanija sada nudi rečna krstarenja ovom misterioznom rekom, koja obuhvataju i posetu hramovima, udaljenim selima i poznatim budističkim svetilištima.

Foto: Nicolas Vollmer / Flickr.com

Prva rečna krstarenja u Evropi organizovana su upravo na Dunavu i Rajni i to s dobrim razlogom.

Ove reke povezane sistemom kanala ispreplitane su preko 12 zemalja, pa duž njihovih tokova možete videti brojne barokne katedrale, srednjevekovne gradove i romantične tvrđave.

Najpoznatiji deo Rajne između Bona i Bingena moguće je obići trajektom i to za samo jedan dan. Dunav, naravno, nudi mnogo više, zbog čega vam je potrebno nekoliko dana da pogledate sve lepote koje se nalaze duž njegovog toka.

Foto: David Bacon / Flickr.com

Ova reka smatra se Amazonom azijske pacifičke regije jer je njen sliv jedan od najbogatijih ekosistema na svetu.

Protiče kroz planine, guste tropske šume i močvare, pre nego što se ulije u Bizmarkovo more na severu Papue Nove Gvineje.

Ovaj deo sveta ostao je nepromenjen vekovima, pa rečna krstarenja nude uvid u jedinstvenu kulturu lokalnih zajednica.

Foto: Fernando Reyes Palencia / Flickr.com

Nikad niste čuli za Kahabon? To i ne čudi, budući da je do pre nekoliko godina bila gotovo nepoznata ostatku sveta. Međutim, onda su ljubitelji prirode čuli za njenu lepotu i počeli da je obilaze u sve većem broju.

U blizini sela Lankvin reka daje najlepše od sebe, budući da se uliva u prirodne bazene od krečnjaka, kojima možete prići zahvaljujući obližnjim planinarskim stazama.

Lokalni hosteli takođe nude ekskurzije do ove reke, pa čak i obilazak pećinskih sistema koji postoje duž njenog toka.

Foto: Pius Mahimbi / Flickr.com

Ona je izvor života za ogroman broj divljih životinja, koje možete videti na rafting turama. U središnjem delu toka, na kom se nalazi granica između Zambije i Zimbabvea, možete isprobati bandži skokove sa jednog od najvećih afričkih vodopada, ili isprobati brzake idealne za rafting.

Životinjski svet – od nilskih konja do velikih mačaka – možete posmatrati u okviru safari tura koje vode duž donjeg toka reke, nedaleko od Indijskog okeana.

Foto: Pedro Szekely / Flickr.com

Na vrhu liste najboljih vodenih puteva za ljubitelje putovanja, nalazi se Amazon koji kao zmija vijuga kroz džungle devet južnoameričkih država i pruža dom za više od 400 indijanskih plemena i desetinu od svih poznatih životinjskih vrsta na zemlji.

Bekpekeri najviše vole deo toka u Boliviji jer se tu organizuju ture u posebni čamcima koje obuhvataju i druženje sa ružičastim delfinima, pecanje pirana i praćenje ogromnih anakondi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.