10 stvari koje definitivno niste znali o Koka Koli

Izvor: Cafe.ba, 27.Avg.2014, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 stvari koje definitivno niste znali o Koka Koli

Koka Kola najpoznatije je piće, a iza riječi ''OK'' i druga najpoznatija riječ na svijetu. Izumio ju je 1886. godine farmaceut dr Džon Pemberton, a njen recept je jedna od najvećih svjetskih tajni. Postoji čak i urbana legenda da dva jedina živa stručnjaka koja znaju recept - nikada ne putuju istim avionom...

Koka Kola je jedan od najpoznatijih svjetskih brendova, a u svojoj dugoj istoriji krije mnoge činjenice koje vjerovatno niste znali.

Zemlje bez Koka >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Kole 

Samo dvije zemlje na svijetu ne prodaju ovaj popularan gaziran napitak. To su, naravno, Kuba i Sjeverna Koreja.

Da li ste znali? 

Dok će limenka Koka Kole potonuti u vodi, limenka dijet Kole će plutati.

Nekad je sadržavala kokain 

Kada je nastala 1885. godine, Koka Kola je ime dobila zbog svoja dva sastojka: orašastih plodova (kola) i lišća koke (koka). Tako je bilo neizbježno da Koka Kola sadrži mali udio kokaina, koji je iz pića ipak potpuno izbačen 1929. godine.

Logo prepoznaje 94% svjetske populacije 

Koka Kola je drugi najpoznatiji izraz na svijetu. Samo je “OK” ispred njega.

Više od 10.000 bočica svake sekunde 

Svake sekunde na svijetu se popije 10.450 bočica nekog bezalkoholnog pića iz Koka Kola kompanije. Uključujući dijet Kolu, Fantu i Sprajt.

Deda Mraz - zaštitni znak 

Jedan od glavnih zaštitnih znakova kompanije je simpatični starac sa bradom koji nosi poklone. Prvi put u kampanjama Koka Kole pojavio se 1931. godine.

Koka Kola na Fejsbuku 

Službena Fejsbuk stranica trenutno ima više od 87 miliona fanova i u stalnom je rastu.

Martin Luter King pozvao je na bojkot Koka Kole 

Dan prije smrti, Martin Luter King Jr. pozvao je ljude da ne kupuju Koka Kolu u Memfisu, jer su crni radnici bili mnogo manje plaćeni nego bijelci na plantažama Koka Kole.

Kola kao lijek 

Godine 1985. Koka Kola je bila prodavana kao lijek za koji se smatralo da liječi glavobolje, impotenciju i ostale tegobe.

Put u svemir 

Iste godine Koka Kola je postala je prvo bezalkoholno piće koje se našlo u svemiru, prenosi Poslovni.hr.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Deset stvari koje definitivno niste znali o Koka Koli

Izvor: BKTV News, 28.Avg.2014, 19:01

Koka Kola najpoznatije je piće, a iza reči “OK“ i druga najpoznatija reč na svetu. Izumeo ju je 1886. godine farmaceut dr Džon Pemberton, a njen recept je jedna od najvećih svetskih tajni. Postoji čak i urbana legenda da dva jedina živa stručnjaka koja znaju recept – nikada ne putuju istim...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.