Vikiliks: NSA nadzirala mnoge nemačke zvaničnike

Izvor: Akter, 02.Jul.2015, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikiliks: NSA nadzirala mnoge nemačke zvaničnike

Vikiliks je objavio listu telefonskih brojeva iz Nemačke koja je, prema tvrdnjama tog sajta, dokaz da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala ne samo državnu kancelarku Angelu Merkel već i druge visoke nemačke zvačnike

Pre dve godine pojavili su se izveštaji da je Merkelin telefon prisuluškivala NSA, što je dovelo do diplomatskih varnica između Berlina i Vašingtona, ali su nemački tužioci nedavno odustali od istrage tog slučaja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << navevši nedostatak konkretnih dokaza.

Najnoviji izveštaj sajta Vikiliks, specijalizovanog za objavljivanje tajnih dokumenata, verovatno će da podgreje bojazni među Nemcima da je NSA široko nadzirala svog bliskog saveznika.

Vikiliks je prošle sedmice objavio dokumenta koji, kako se čini, pokazuju da je NSA špijunirala francusku vladu, što je u Parizu izazvalo bes.

Sajt je saopštio da se nova lista sa 69 brojeva telefona i faksova - koja je delimično prošla redakturu - odnosi na visoke zvaničnike u nemačkim ministarstvima ekonomije i finansija, pored ostalih.

Vikiliks je objavio i dva dokumenta za koje tvrdi da su sažeci presretnutnih razgovora - jedan sa Merkelovom i drugi sa njenim visokorangiranim kolegom - na temu dužničke krize u Grčkoj.

Drugi razgovor je, po Vikiliksu, presretnula britanska obaveštajna služba pa ga je prosledila u NSA.

Za sada nije moguće potvrditi autentičnost dokumenata.

Međutim, nemački list Zidojče cajtung - koji tvrdi da je dobio pristup dokumentima - izvestio je na svom sajtu da se čini da lista potiče iz perioda 2010-2012, i da su bar neki brojevi sa liste još u upotrebi.

Vikiliks nije naveo odakle je pribavio dokumenta. Ali sajt ima istoriju objavljivanja poverljivih američkih dokumenata, a jedna od saradnica sajta, Sara Harison, bliska je saradnica Edvarda Snoudena, bivšeg zaposlenog u NSA koji je objavljivanjem tajnih dokumenata razotkrio brojne američke prograe tajnog nadgledanja.

Nemačka vlada za sada nema komentara na najnovije objave Vikiliksa.
Pogledaj vesti o: Wikileaks,   Angela Merkel

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Vikiliks: NSA nije nadzirala samo Angelu Merkel, već i druge nemačke zvaničnike

Izvor: Blic, 02.Jul.2015

Vikiliks je objavio listu telefonskih brojeva iz Nemačke koja je, prema tvrdnjama tog sajta, dokaz da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala ne samo državnu kancelarku Angelu Merkel, već i druge visoke nemačke zvačnike...Pre dve godine pojavili su se izveštaji da je telefon...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.