Večeras na Prvoj film o Vikiliksu koji je prvo procurio na - VIKILIKSU!

Izvor: Prva.rs, 17.Avg.2017, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras na Prvoj film o Vikiliksu koji je prvo procurio na - VIKILIKSU!

Evo još nekoliko interesantnih podataka o filmu "Peti stalež"...
Film prati prve dane "Vikiliksa" i odnos između Asanža i Danijela Domšajt-Berga (Danijel Brul), sve do objavljivanja niza kontroverznih informacija i dokumenata koji su promenili zvaničnu istoriju.
Film je režirao Bil Kondon po scenariju koji je napisao Džoš Singer („Zapadno krilo“), zasnovan na knjigama „Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World's Most Dangerous Website” Domšajt-Berga >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << i „WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy” Dejvida Lija i Luka Hardinga.
Domšajt-Berg, ranije poznat pod pseudonimom Danijel Šmit, radio je sa Asanžom od 2007. do 2010, kada je dao ostavku. U razgovoru za Der Spiegel je rekao: „Vikiliks ima problem strukturne prirode. Više ne želim da budem odgovoran za to i zato napuštam projekat”.
„Možda će proći i decenije prije nego što budemo shvatili potpun uticaj "Vikiliksa" i načina na koji je uneo revoluciju u širenje informacija”, kaže Kondon. „Ovaj film neće pokušati da ‘soli pamet’ niti daje konačnu presudu, već da istraži sve složenosti i izazove sa kojima se danas suočava transparentnost informacije i, nadamo se, da oživi i obogati razgovore koje je "Vikiliks" već isprovocirao”.
"Peti stalež" u modernoj terminologiji označava blogere i pripadnike alternativnog novinarstva. Ovaj film prikazuje njihovu misiju otkrivanja prevara i korupcije u vladajućim slojevima i izrastanje u organizaciju od čijih su informacija strahovali najmoćniji.
Ali, najbolja fora u celoj priči jeste da je "Vikiliks" mesec dana pre premijere 2013. godine objavio kompletan scenario filma "Peti stalež"! Doduše, kada kompanija "Dreamworks" izbaci film o "Vikiliksu" i Džulijanu Asanžu, koji ih ne predstavlja baš u laskavom svetlu, nekako je očekivano da scenario procuri na internet.
Međutim, "Vikiliks" ne samo da je objavio kompletan scenario, već i iscrpan komentar od 4 000 reči u kom se kritikuje svaki deo filma.
"S obzirom na to da nas "Dreamworks" nikada nije kontaktirao, ponudili smo im savete besplatno. Film je loš", naveli su tada na Tviter profilu grupe.
U scenariju stoji da je "Vikiliks" objavljivanjem poverljivih dokumenata Stejt departmenta izložio opasnosti 2 000 njegovih doušnika širom sveta. Pominju se i zanimljivi detalji, poput onog da Asanž navodno farba kosu u belo.
"Vikiliks" je otvoreno iskazivao negativno mišljenje o filmu još od 2011, kada je objavljeno da će biti snimljen na osnovu iskaza Danijela Domšajt-Berga, bivšeg portparola grupe.
"Evo kako s**nje postaje istorija", pisalo je na Tviter profilu "Vikiliksa" kada se pročula vest o snimanju filma.
Džulijan Asanž je u januaru 2013. godine otkrio da je pročitao scenario, ocenivši ga kao "propagandu protiv "Vikiliksa" kao organizacije i protiv njenih zaposlenih".
Reditelj Bil Kondon tada je odgovorio da je Asanž pročitao samo nacrt scenarija, koji se razlikuje od njegove finalne verzije. Ipak, oni koji su gledali film, kažu da je Kondon lagao.
Džulijan Asanž i dalje se nalazi u Ambasadi Ekvadora u Londonu gde se bori protiv izručenja Švedskoj.
Pratite nas i na Viberu! Uz Kamberbača u filmu igraju i Lora Lini i Den Stivens.
Za ulogu Domšajt-Berga prvotbitno je bio planiran škotski glumac Džejms Makavoj ali je on odustao zbog gustog rasporeda. Danijel Brul je poznat u rodnoj Nemačkoj a glumio je nacistu pored Breda Pita u „Prokletnicima” (Inglorious Basterds).
O filmu se detaljnije možete obavestiti OVDE Izvor: Blic, Byka, Moj-film.hr

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.