Dosije “Crna materija”: WikiLeaks otkrio kako je CIA špijunirala korisnike uređaja Apple

Izvor: Telegraf.rs, 23.Mar.2017, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dosije “Crna materija”: WikiLeaks otkrio kako je CIA špijunirala korisnike uređaja Apple

WikiLeaks je objavio poslednju seriju dokumenata Vault 7 koji su povezani sa špijuniranjem američke agencije CIA. Najnovija dokumenta nazvana su "Dark Matter" (Crna materija) i ona otkrivaju tehnike koje je CIA koristila za špijuniranje Apple-ovih uređaja.

Prema informacijama koje se kriju u pomenutim >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << dokumentima, CIA je razvila poseban softver koji napada Apple-ov "firmware", što znači da je infekcija uređaja trajna i da ne postoji način za uklanjanje, čak ni kada se operativni sistem reinstalira.

Informacije su otkrivene nakon što je oprema za strimovanje WikiLeaks-a hakovana, pa Džulijan Asanž nije bio u mogućnosti da održi konferenciju.

Podsetimo, više od 8.000 dokumenata pod nazivom "Vault 7" je objavljeno kao deo serije objava o agenciji CIA.

U saopštenju WikiLeaksa se navodi da se otkrivaju detalji o tome kako je CIA stvorila i sprovodila globalni hakerski program.

Otkrivena dokumenta otkrila su da je agencija zloupotrebljavala brojne popularne proizvode najvećih kompanija kao što su Apple (iPhone), Google (Android telefoni), Microsoft (operativni sistem Windows) i Samsung (TV uređaji) i pretvarala ih u „svoje oruđe“ i „prikrivene prislušne uređaje“.

Vikiliks tvrdi da je do tih informacija došao iz mreže koju koristi Centar za sajber obaveštajnu službu CIA u Virdžiniji.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SVE ZNAJU: CIA ima pristup telefonima i pre nego što ih vlasnik izvadi iz kutije

Izvor: Večernje novosti, 23.Mar.2017

Izveštaj „Dark Matter“ sadrži uputstva za upotrebu alata koji su korišćeni za hakovanje „Apple“ aparata CIA je još od 2008. ručno instalirala štetni softver na nove iPhone telefone pre nego što bi dospeli u ruke korisnika na meti agencije, objavljeno je u najnovijem...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.