Otvoren 41. Festival filmskog scenarija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2017, 03:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren 41. Festival filmskog scenarija

Glumac Marko Nikolić otvorio je večeras u renoviranom amfiteatru "Danilo Bata Stojković" u Vrnjačkoj Banji 41. Festival filmskog scenarija.

"Da mi je neko pre 60 godina, tu malo niže, gde je ta tvrđavica, dok sam sa drugarima cimao na nekoj kiši na ekskurziji iz Kraljeva jednu cigaru, krijući se od profesora Kričkovića, rekao 'hej, Marko, za jedno 60 godina ćeš ti na ovom mestu otvoriti Festival filmskog scenarija, prvo bih ga pitao šta je to, a kao drugo pomislio bih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u sebi 'iz tvojih usta u božje uši", rekao je Nikolić.

On je dodao da je "izgleda Bog u kolaboraciji sa organizatorima festivala i direktnom vezom sa direktorom festivala, odlučio da to večeras bude on".

Priznati glumac je pre otvaranja FFS-a rekao Tanjugu da je kao rođeni Kraljevčanin u Vrnjačkoj Banji proveo svoje detinjstvo i mladost i uvek je navijao za Festival filmskog scenarija, a sebe smatra jednim od začetnika i ideologa te manifestacije.

"U najtežim danima ovaj festival je, rame uz rame sa Nišom recimo, uspevao da opstane pa makar na megnetoskopu i sa pet-šest filmova. Ja sam uvek tvrdio da je ovo najevropskija od svih banja, ali da je u jednom trenutku podlegla malo šundu i stvarima koje ne pripadaju ovom okruženju starih vila i publici koja je dolazila tu, a ovaj festival će svojom ozbiljnošću i načinom na koji se odvija učiniti da ono što ja mislim o toj banji i mnogi drugi bude realnost", istakao je Nikolić.

On kaže da dobar scenario nije garant dobrog filma, ali da je za dobar film neophodan dobar scenario.

"Ljudi se hvataju za svašta kada dobiju loš scenario za filmove koji iz političkih ili ko zna kojih razloga moraju da budu snimljeni. Onda se reditelji i glumci hvataju za sve i svašta ne bi li se nekako izvadili i obično od toga nema ništa. Ne može da se desi nikakvo čudo koje bi takav film spasilo. Sve može da se nadoknadi, ali ne i loš scenario. Tu dobrog filma nema", ocenio je Nikolić.

Glumac Goran Radaković, koji igra u dva filma u takmičarskom programu, naglašava da sve počinje od scenarija, ali scenaristi uvek budu na kraju plaćeni, "oni su uvek fini ljudiblage naravi i teško se bore za te novce".

"Film je moćna mašinerija koja zaboravlja i odbacuje autore, pa se i scenaristi zaborave i odlično je što postoji festival posvećen scenariju", dodao je Radaković.

Novi umetnički direktor FFS glumac Marko Živić istakao je u izjavi Tanjugu da je počastvovan da dobije palicu od Dragoljuba Vojnova koji je festival vodio prethodne četiri godine, da mu je čast što u programu imaju šest debitanata, što će možda biti u prilici da savetima i idejama pomogne da se pravi što više filmova, uveren da je film najbolja reklama države i da čuva jezik jedne nacije.

"Film je spoj 10 umetnosti i kao kada zidate kuću, ako napravite dobar temelj, a to jeste scenario, onda od drugih umetnosti zavisi da li ćete napraviti vikendicu, ozbiljnu kuću, soliter ili veliku zgradu na Menhetnu. Scenario je temelj, baza svega i zato je on krucijalan za tu veliku kuću koju bi film trebalo da napravi", naglasio je Živić.

On je primetio da je selekcija 41. FFS ogledalo društva, društvenih promena i događaja koji se dešavaju i smatra da je zadatak filma da postavlja pitanja.

Direktor Kulturnog centra Vrnjačka Banja Saša Milenković rekao je da 41. FFS dočekuju u renoviranom amfitatru i podsetio da je to kulturna manifestacija sa najdužom tradicijom u Vrnjačkoj Banji.

Prisutne u amfiteatru pozdravili su i savetnica ministra kulture Đurđijana Jovanović i pomoćnik predsednika opštine Vrnjačka Banja Dušan Stevanović.

Do 17. avgusta u takmičarskom programu biće prikazano 14 filmova, dok će van konkurencije na zatvaranju publika gledati ostvarenje "Na mlečnom putu" Emira Kusturice.

Prve večeri festivala na programu su bili "Vetar" po scenariju Ane Rodić u režiji Tamare Drakulić, "Zona Zamfirova, drugi deo" scenarista Ivane i Miroslava Mitića, u režiji Juga Radivojevića i "Rekvijem za gospođu J" Bojana Vuletića.

Narednih dana biće prikazani i "Afterparti" po scenariju i u režiji Luke Bursaća, "Biser Bojane" po scenariju Vladana Đurđevića i u režiji Milana Karadžića, "Igla ispod praga" Ivana Marinovića, "Ime: Dobrica, prezime:nepoznato" Srđe Penezića, "Jesen samuraja" (Dimitrije Vojnov/Danilo Bećković), "Kozje uši" (Vladislava Vojnović/Marko Kostić).

Za nagrade će se takmičiti i "Naši očevi, majke i njihova deca" Sanje Savić, "Povratak" Predraga Jakšića, "Santa Maria della Salute" Zdravka Šotre, "Slepi putnik na brodu ludaka" (Vule Žurić/Goran Marković), "Stado" (Nebojša Romčević/Nikola Kojo).

Tri nagrade za scenario dodeliće žiri u sastavu producent i magistar nauka iz oblasti umetnosti filma Filip Dautović (predsednik), reditelj i scenarista Stevan Filipović i dramski pisac, scenarista, glumac i reditelj Milan Jelić, dok će žiri kritike dodeliti nagradu "Slavko Lazarević" lista "Ilustrovana politika".

Kao prateći program biće organizovana Letnja škola filmske dramaturgije "Slobodan Stojanović", Letnja škola filmske kritike, promocije knjiga "Mrtvi" Slobodana Novakovića i "Kosovo, vera i pomirenje" Gorana Radovanovića, izložba "Mija Aleksić - biti glumac" i simpozijum posvećen aktivnostima Jugoslovenske kinoteke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.