Zaštitne ograde i za OŠ “Branko Radičević”

Izvor: juGmedia, 26.Sep.2016, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitne ograde i za OŠ “Branko Radičević”

VRANJE- U cilju povećanja bezbednosti dece u saobraćaju, lokalna samouprava nastavila je sa uređenjem zona oko osnovnih škola postavljanjem fizičke zaštite kao i vertikalne i horizontalne signalizacije.

Povodom uređenja zone oko  OŠ ,,Branko Radičević“, gradonačelnik  Slobodan Milenković posetio je danas ovu obrazovnu  ustanovu i tom prilikom učenicima prvog razreda  uručio bukvare o bezbednosti u saobraćaju.

Branko Radičević, četvrta  >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << je škola gde su postavljene zaštitne ograde pored trotoara kako bi se omogućio bezbedan dolazak i odlazak đaka sa nastave.

Grad Vranje je uložio oko milion i po namenskih dinara prikupljenih od novčanih kazni. Osim fizičkog obezbeđenja zona oko škola u narednom periodu ćemo  potencirati edukaciju najmlađih kako bi njihova bezbednost bila zasnovana na preventive. U narednom periodu biće izdvojeno još dva miliona dinara, na predlog Saveta, za uređenje zona oko škola „Svetozar Marković“ i „Dositej Obradović“, kazao je gradonačelnik.

Projekat uređenja rađen je u dogovoru sa roditeljima đaka, članovima Saveta za bezbednost i nastavničkim većem kako bi se mapirale najkritičnija mesta oko škole. Kao najopasnije ulice identifikovane su ulica Dragutina Jovanovića i Kosovska.

Najveći problem je prelaz Kosovske, jer dobar deo dece ide sa naselja Šaranački rid i prolaze ulicom Blaže Jovanovića koja je problematična zbog brzine odvijanja saobraćaja. Duž te ulice postavili smo horizonatlanu i vertikalnu signalizaciju“ kaže direktor škole, Zdravko Veličković i dodaje da će postavljanje zaštitne ograde kraj trotoara,  u dužini od 2 kilometara, koristiti i deci obdaništa „Pčelica“  koje se nalazi preko puta škole.

Savet za bezbednost saobraćaja realizovao je do sada identične projekte u četiri škole. U narednom periodu planirano je i obezbeđenje škola „Vuk Karadžić“ u Vranju, „Branislav Nušić“ u selu Rataje kao i „Predrag Devedžić“ u Vranjsoj Banji.

Prilikom izrade elaborata radilo se na edukaciji roditelja, nastavnika i učenika od prvog do osmog razreda. Najmlađima su prikazivani slajdovi i ukazivano na pravilno postupanje učesnika u saobraćaju“  naglasio je Ivica Ristić iz Saveta za bezbednost saobraćaja.

Gradonačelnik je prvacima ove obrazovne ustanove uručio udžbenike „Pažljivkova pravila u saobraćaju”  u kojima je putem slika i reči sadržan opis važnih pravila za učestvovanje u saobraćaju.

Sva sredstva koja su namenski izdvojena na uređenju zona oko škola potiču od naplaćenih kazni od nesavesnih učesnika.

Milan Zdravković
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.